вівторок, 23 квітня 2019 06:31

Є стереотип, що багатодітна родина — це нужденні

— Завжди мріяла про чотирьох дітей. Але не думала, що це збудеться. Робила кар'єру, отримала дві освіти. Зустріла гарного чоловіка. Побачили, що житло маємо і фінансово потягнемо багато дітей, — каже 37-річна Валентина Тищенко з Черкас. Із чоловіком 37-річним Андрієм виховують 12-річного Івана, 7-річного Богдана, 4-річну Юлію та Дмитра, 8 місяців.

— Зарплата в чоловіка нормальна, працює в сфері ІТ. Нам не треба хвилюватися про подачки від держави. На родину на місяць іде тисяча доларів — 27 тис. грн. Є нормальна машина, заправляємо газом. Витрачаємо за місяць на пальне 1,5–2 тисячі. Не маємо ніяких субсидій — повністю платимо комуналку. Взимку це 4500 гривень. На їжу йде 10 тисяч, одяг — до 2. Речі стараюся купувати на розпродажах. На себе з чоловіком витрачаємо гроші за залишковим принципом. Раніше ходила на йогу, в тренажерний зал. Іноді з чоловіком вибиралися в кафе чи кіно. Зараз перукарка приходить додому, щоб зекономити час. Послугами няні не користуюся, є бабусі. Раз на рік їдемо відпочивати в Єгипет або Туреччину.

Старші хлопці у школу і назад безкоштовно їздять у тролейбусах і маршрутках. Діє посвідчення дитини багатодітної сім'ї. Щоб отримати доплату 1700 гривень, треба заново принести весь пакет документів, хоч у базі даних уже є всі ці документи. Є пільга на путівки. Двічі скористалися. Але ті санаторії, які пропонують, ще та совдепія. Бігають таргани, туалети на вулиці. Це принизливо. Досі є стереотип, що багатодітна родина — це нужденні люди. І їм можна пропонувати що завгодно.

У законодавстві написано, багатодітні мають пільгу — 50 відсотків на комуналку. Але якщо ти звертаєшся, одразу роблять запит на довідку про доходи. Нам відмовляють. Кажуть, претендувати на знижку можуть тільки родини з низькими заробітками. Хоч у законі написано, що пільга діє для всіх багатодітних.

Зараз ви читаєте новину «Є стереотип, що багатодітна родина — це нужденні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути