вівторок, 19 квітня 2011 01:15

Дотацій на молоко можуть не виплатити

2,03 грн — стільки отримують селяни за літр зданого молока. Господарства в середньому отримують 2,96 грн. Узимку заготівники платили у півтора-два рази більше.

На весну надої зросли на 41%, повідомляє сайт milkua.info. Це й вплинуло на розцінки.

— Людям невигідно тримати корів, — каже 26-річна Інна Ільєнко із Українського клубу аграрного бізнесу. — Поголів'я скорочується. Вплинула і нова схема виплат дотацій за молоко. Їх уже не включають у вартість зданого молока. Тому селяни недоотримують 30 копійок на літрі. Власники корів мають брати на підприємстві, якому здають молоко, квитанції про здачу молока, щоквартально поновлювати довідку про держреєстр тварини, брати довідку сільради, а також відкрити банківський рахунок для переказу дотацій. Більшість селян не оформлятимуть всі ці довідки. Занадто багато мороки. До того ж схема не відпрацьована. Варто зауважити, що дотації видаватимуть із держбюджету. А він, як відомо, недофінансований. Тому немає гарантії, що цього року селянам хоч щось виплатять. Досі дотацій ще нікому не виплачували.

2 820 300

Стільки голів великої рогатої худоби мали селяни торік. Зокрема дійних корів — 1,8 млн. Третину поголів'я тримали в сільгоспгосподарствах, порахував Держкомстат України. 2008-го тримали 5,8 млн голів.

Зерно і сіно селянам дають безкоштовно

До Чечерського району Гомельської області Білорусі 42-річна Світлана Шишлова перебралася з дітьми 12 років тому. Звідти родом була її мати. За $2 тис. купила будинок на 96 кв. м. Доти жила на Дніпропетровщині. Працює санітаркою у фельдшерсько-акушерському пункті села. Отримує $140. Має 3 корів. Молока здає на $260 у місяць.

— Голова колгоспу на кожні 100 літрів зданого молока дає 50 кіло зерна і безплатно привозить сіно. Худоба пасеться на колгоспних пасовищах, — розповідає. — Ми з чоловіком садимо город, тримаємо свиней. Уряд дає безвідсоткові кредити на сільгосптехніку. То ми думаємо взяти тракторця.

За літр зданого молока платять 1 тис. білоруських руб. Це 2,47 грн. Уроздріб літровий пакет молока в Білорусі коштує 1900 руб., або 4,7 грн.

На сусідній Чернігівщині заготівельники приймають молоко по 1,8 грн/л. Пакет випуску місцевого молокозаводу коштує 7,54 грн. Масло в Білорусі дешевше. Там немає підробок із додаванням рослинних жирів. Ціни на твердий сир в обох країнах однакові.

 

Зараз ви читаєте новину «Дотацій на молоко можуть не виплатити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути