Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2022 00:00

Долар дорожчатиме до весни

Протягом тижня офіційний курс долара зріс із 27,5 до 28,12 грн. В обмінниках його продають по 28,5–28,6 грн. Наступного тижня зросте до 28,7, прогнозують аналітики.

— Причин знецінення гривні кілька. Є глобальні й очікувані, — каже економіст 42-річний Олексій Кущ.

— Перша причина подорожчання долара — Федеральна резервна система США підвищує базову процентну ставку. Це вдарить по країнах, що розвиваються. Друга — на курс долара впливає енергетичний шок, в якому перебуває українська економіка. Маємо надзвичайно високі ціни на енергоносії, передусім на природний газ і вугілля. Третя — політичний фактор, загроза наступу Росії.

Попит на валюту в Україні зростає з початку року.

— Іноземці оцінюють ситуацію, що складається, — продовжує Олексій Кущ. — Очікують масштабну кризу боргів держави. Продають гривневі облігації. Частина купує валютні облігації, бо дохід за ними вищий. Це теж впливає на курс. Внаслідок енергетичного шоку в Україні зупиняються багато переробних і харчових підприємств. Віт­чизняні товари заміщуються імпортними. Щоб їх доставити в Україну, теж потрібна валюта.

Послаблення гривні триватиме до весни. Найближчим часом курс не повернеться до стабільності. Весняне зміцнення гривні можливе, якщо макроекономічні фактори покращаться.

2022 рік з погляду курсової динаміки буде гірший, ніж минулий. Курс долара залежатиме від стабілізації політичної ситуації, чи буде підвищення базових процентних ставок США, динаміки цін на український експорт та імпорт. Всі ці фактори мінливі. Від дорогого долара виграють експортери, зможуть отримати більші доходи в гривневому еквіваленті. Програють імпортери та населення. Бо зростатимуть ціни на товари й послуги.

Традиційно в Україні навесні та влітку національна валюта зміцнюється.

— Аграрії в цей час завозять валюту, продають, — говорить Олексій Кущ. — Але зараз високі ціни на енергоресурси, мінеральні добрива. Для агрокомпаній теж є певний шок.

Зараз ви читаєте новину «Долар дорожчатиме до весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути