четвер, 31 травня 2007 18:53

Дипломати платять за відпочинок у сільській хаті

 

51-річний киянин Леонід Шилов сім років тому купив стару хату в селі Нові Петрівці, за 11 км од столиці. Влаштував там поліську садибу-музей.

За документами, хата збудована 1786 року. У ній одна велика кімната, сіни й комора.

— Господиня померла, і спадкоємці хотіли хату поваляти, — каже Леонід. — Я купив її за 5 тисяч гривень. Задля цього продав гараж у Києві.

Стару хату Шилов ремонтував ціле літо. Спершу взявся за піч, бо не було тяги. Розібрав і знову склав комин та черінь. У мотлоху познаходив старі макітри, глечики, прядки, кошелі, довбанки і скриню. Шифер зняв. Вкрив стріху очеретом. Хату побілив і розмалював візерунками. Із лози сплів тин. Біля хліва поставив ступу для проса, віялку та борті — старовинні вулики-колоди. У двір притяг воза, поставив віху — високу жердину із колесом угорі. Це для задобрювання духів буйної зелені, пояснює господар.

Старожитності Шилов звозив з усієї Київщині. Гончарний круг подарували в сусідньому селі. Стару кузню знайшов за 50 км, у Бородянському районі.

Своє господарство чоловік назвав "хатою Савки". Розробив власний інтернет-сайт, дав оголошення в газети. Спершу приймав безплатно. Потім збагнув: на туризмі можна заробляти. Тепер турфірми возять до Нових Петрівців екскурсії.

За місяць приймає 12–15 груп

У будні приїздять школярі. Учнів 157-го ліцею столиці зустрічають у святковому вбранні пан Савка (так себе називає господар) та його тесті.

— Привітайтеся із синичкою, — показує школярам гніздо. Дітей ведуть до віхи. Усі разом дмуть у глиняні свистульки — "вареники" та "півники". Отак духів та русалок звеселяють, пояснює пан Савка. З яру діти приносять зелень, щоб прикрасили хату. У хаті їх частують маковим завиванцем та узваром.

— За півторагодинну екскурсію ми платили по 20 гривень з учня, — каже учителька Вікторія Гончар, 37 років. — Тут у нас справжній урок етнографії.

Для дорослих влаштовують тригодинну екскурсію. Приймають не більш як 25 осіб — стільки вміщає світлиця. Кожен платить по 100 грн. Господар із дружиною, дітьми та тестями зустрічають гостей із хлібом-сіллю. Показують, як працює гончарний круг, дозволяють попрацювати в кузні. Потім гостям розказують про звичаї та обряди. На обід подають борщ, куліш, печеню, деруни із сирною розтиранкою та вареники. Пригощають медовухою. Наїдки приносять у череп"яному посуді. Їдять дерев"яними ложками.

— У червні в нас справлятимуть два весілля, — розказує Савка. — Платять, як і за тригодинну екскурсію. Кожна наступна година коштує 15 гривень з особи. До господи молодят привозимо на возі, запряженому парою білих коней. Святкуємо за давнім звичаєм. З весіллям можна вкластися у 3 тисячі гривень.

У хаті Савки бували іноземні туристи. Були й посли Великої Британії та Бельгії.

— Бельгійський посол приїздив на проводи зими, — усміхається чоловік. — За народним звичаєм треба бити палицею об тин, примовляючи: "Зима, геть!". Так посол лупив кочергою по тину і гукав: "Еть! Еть!".

За місяць Савка приймає 12–15 екскурсійних груп.

Зараз ви читаєте новину «Дипломати платять за відпочинок у сільській хаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути