Пʼятниця, 23 січня 2015 05:55

Ціни стали вказувати в доларах

Автор: ФОТО З САЙТА www.liveinternet.ru
  З початку січня риба й морепродукти подорожчали на 30-40 відсотків. Імпортери пояснюють: старі запаси розпродали, новий товар закупили за вищим курсом долара
З початку січня риба й морепродукти подорожчали на 30-40 відсотків. Імпортери пояснюють: старі запаси розпродали, новий товар закупили за вищим курсом долара

— Після Нового року не можу закупити половини сортів риби. Сьомгу, форель возив із Росії. Останній вантаж затримали на кордоні. Мовляв, щось не в порядку з документами. А тоді сказали, взагалі не пропустять. Мусив закупити рибу з Норвегії, вона дорожча. В магазині продаю кілограм по 280 гривень — на сотню дорожче, ніж було торік. Люди почали купувати по 100–150 грамів, раніше брали мінімум пів­кіла, — розповідає харків'янин 45-річний Андрій Кругловський. Власний рибний магазин "Фіш" відкрив 15 років тому.

— Ціни на закордонні сорти риби поставив у доларах. Курс змінюється щодня, вже втомився переписувати цінники. На місцеву рибу — коропа, щуку, карася — ціни вказую в гривні. Люди спочатку возмущалися, тепер нормально реагують. У місті багато де в доларах почали ціни писати: на базарі одяг так продають, побутову техніку, імпортні продукти.

Торік Андрій Кругловський щомісяця мав $12–15 тис. прибутку. Зараз — удвічі менше.

— Рибу почали менше купувати. Беруть дешевого оселедця, тюльку. Завіз більше української риби, сам розбираю її на філе. Мамочки стали купувати по піврибини дітям. У мене працювали троє продавщиць, одну звільнив. Як треба, сам стаю за прилавок.

Щоб відкрити зараз рибний магазин, у справу треба вкласти 100 тисяч доларів. Більшість грошей піде на обладнання, вітрини й холодильники. Ще 10 тисяч — на закупку товару. Повинно бути близько 100 найменувань продукції. Я починав з торгівлі рибою на ринку. Коли товариш порадив відкрити магазин у спальному районі — вагався. На ринку асортимент менший, постачальників менше, а виторг — є щодня. В магазині можна простояти весь день і нічого не вторгувати, — каже підприємець. — Першу партію товару згодував собакам, бо замовив багато охолодженої риби, а її не розібрали. Наступного разу замовив по 2 кілограми, але багатьох сортів. До кінця тижня не мав чим торгувати, бо все розібрали. За півроку навчився вибирати рибу й постачальників. Торік організував доставку додому. Тим, хто робив замовлення на понад 200 гривень, доставляв безкоштовно. Заманюю клієнтів акціями і дегустаціями. На минулому тижні куштували форель. Цього тижня — масляну. Ще раніше пригощав оселедцем по фірмовому рецепту. На дегустації приходять багато покупців, і виторг у ці дні високий. Перед новорічними святами вчилися готувати жульєн із сьомги. Запросив кухаря з ресторану, влаштував розіграш призів. Дарував півкілограма філе. Решту партії розібрали, бо людям сподобалася страва.

Із середини листопада долар подорожчав із 13,5 грн до майже 16. Зараз офіційний курс долара — 16,50 грн, на чорному ринку від 20 грн/$.

Зараз ви читаєте новину «Ціни стали вказувати в доларах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі