Ексклюзиви
пʼятниця, 06 листопада 2015 00:40

Ціни на овочі підняли штучно

У жовтні овочі борщового набору подорожчали в 1,5 раза, повідомляють спеціалісти проекту "АПК Інформ: овочі та фрукти".

— Таке стрімке зростання цін — унікальне явище. У цей період вітчизняні овочі й фрукти зазвичай дешевшають. Дорожчають тільки тепличні, — каже Тетяна Гетьман, керівник проекту. — Та фермери вирішили притримати урожай, щоб пізніше продати в два-три рази дорожче. Виник штучний дефіцит.

Наприкінці жовтня імпортери відреагували на цю ситуацію й почали масово завозити городину з Польщі й Білорусі. Ціни дещо знизилися. Наприклад, цибуля коштувала 10–12 гривень за кілограм. Зараз подешевшала на 2 гривні.

У грудні овочі подорожчають, але не так раптово, як у жовтні. Якщо курс долара не зросте, то й на імпортні продукти ціна не зміниться. Фермери цьогоріч посадили мало капусти. Вона найбільше дорожчатиме — до 14–18 грн/кг. Зараз почали завозити з Білорусі.

Також можлива проблема з цитрусовими. За перші мандарини правлять 50 гривень. Лимони — 45. В Європі цього року врожай гірший. Добрий у Туреччині, але в них фрукти дорожчі. Імпортери не поспішають закуповувати великі ­партії.

За минулий тиждень цукор подорожчав на 3 грн — коштує 16–17 грн. У січні ціна може ще зрости, кажуть спеціалісти Українського клубу аграрного бізнесу. Тоді в продаж надійде цукор із нового урожаю буряка. Зараз допродують минулорічні запаси.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на овочі підняли штучно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути