четвер, 02 грудня 2010 00:00

Будинки Новоград-Волинського ремонтують що п'ять років

Автор: фото з сайта www.vlasenko.at.ua
  Двір у місті Новоград-Волинський Житомирської області
Двір у місті Новоград-Волинський Житомирської області

У 50-тисячному місті Новоград-Волинський Житомирської області не залишилося жеків. Замість них створили ОСББ. Найстарішому об'єднанню "Колорит" шість років. Його очолює Анатолій Легенчук, 51 рік.

— До нашого ОСББ входить шість будинків. Так вигідніше, бо маємо спільний двір, інженерні комунікації, контейнери для сміття. Штат складається з двох сантехніків, одного електрика, паспортистки і головного бухгалтера. Усі живуть поруч. В будь-яку хвилину можна передзвонити і вирішити проблему. Усі довідки виписуємо безкоштовно.

У будинках з ліфтами квартплата становить 1,2 грн за "квадрат", 5-поверхівках — 1,15 грн. У будинках з індивідуальним опаленням — 1,08 грн.

— Знаю усіх своїх мешканців. Коли хтось не може платити, приходить, розповідає, просить про відстрочку, ми йдемо назустріч. Але більшість платить, бо знає, що гроші йдуть на їхнє житло. За шість років було лише три судових позови до боржників. Влаштовуємо свято двору, де нагороджуємо призами найстарішого, наймолодшого мешканця.

В ОСББ немає ні майстрів, ні інженерів. На їхніх зарплатах щорічно економлять до 20% грошей ОСББ. Голова "Колориту" Анатолій Легенчук отримує 2,8 тис. грн зарплатні.

— Перший рік було важко. Часом платив зарплату працівникам зі своєї кишені. Зараз ремонтуємо будинок кожні п'ять років, обладнали дитмайданчик. Щомісячне надходження — 30 тисяч гривень.

Жителі нерідко кажуть, що жеки працювали краще. Але уточнюють, що так було при Союзі, коли грошей ніхто не рахував. Тепер ОСББ альтернативи нема.

— Кришу зробили, а раніше затоплювало, — говорить 39-річна Анжела Алєксандрова з ОСББ "Наш дім". — Цього року квартплата подорожчала на 20 копійок, а була гривня. Але перед цим ходили, питали, чи згідні ми платити більше. Добре, що ОСББ близько, бистріше реагують. Ми підійшли, хлопці одразу кран поміняють. Ще не бачили, щоб вони п'яні були.

— Ты им скажи, какие у нас двери плохие поставили, не закрываются, — підходить сусідка.

— Тьотю Валю, так це ж ми окремо гроші здавали. По під'їздах — хто скільки здав, такі двері і поставили.

— Вы придите, когда будет мороз, — не відступає сусідка. — В прошлом году очень холодно было.

Зараз ви читаєте новину «Будинки Новоград-Волинського ремонтують що п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути