пʼятниця, 21 вересня 2012 06:15

Більшу ціну дають за великі поля

Київський адвокат Олександр Кротенко спеціалізується на земельному праві. Каже, ціна паїв під столицею сягає $10 тис. У віддалених областях — $1-4 тис.

— Великий бізнес зацікавлений у купівлі великих ділянок, по 50-100 паїв. Щоб продати дорожче, домовляйтеся з власниками сусідніх паїв. Зробіть оцінку ділянки в оцінників, що мають ліцензію Фонду держмайна. Вони є в кожному райцентрі. Беруть 400 гривень за ділянку. Оцінка прискорить продаж. Оголошення про продаж дайте на інтернет-сайти, в газети. Зробіть фото ділянки. Ті, що з гарними краєвидами, біля озера, лісу, продають у три-п'ять разів швидше. Оформлюйте продаж у державного нотаріуса. Приватний може нав'язувати договір, вигідний для покупця. Наприклад, перекладе на вас витрати на оплату мита, послуг нотаріуса. Ця сума буває до 5 тисяч гривень. Зазвичай ці витрати оплачує продавець або ділять порівну обидві сторони.

Спадкоємці можуть не переоформляти новий держакт на ділянку, — додає фахівець. — Достатньо написати заяву про проставлення відмітки на оригінал держакта у районний відділ земельних ресурсів. Там упродовж двох тижнів повинні видати повідомлення про внесення інформації в державний земельний кадастр та оригінал держакта з відміткою. Для держактів старого зразка у відділі земельних ресурсів треба також замовити кадастровий номер. Його виготовляють місяць, коштує 200 гривень. Із цим номером спадкоємець є повноправним власником.

В Україні діє заборона на продаж землі сільського призначення. Є кілька схем продажу в обхід законодавства.

Передача в оренду на 49 років

Після смерті власника ділянки орендар отримує переважне право на придбання землі.

Договір з умовою продажу

Власник дає ділянку в оренду з умовою, що орендар — велика компанія — отримає першочергове право викупу ділянки, щойно в Україні узаконять торгівлю землею. Селянину чи спадкоємцю дають суму готівкою, при цьому відбирають державний акт на право власності землі.

Спадщина або дарування іноземцю

Крупні агрохолдинги — покупці оформляють землю на громадян Росії, Білорусі чи Молдови. Обирають серед бідняків. Іноземці не мають права володіти землею в Україні. Повинні продати її протягом року після дарування або отримання в спадщину. Потім ті нібито перепродають ділянку реальному покупцю. За посередництво іноземці отримують винагороду від $100 до $5 тис.

Обмін земельними ділянками

Дачну ділянку 6 соток обмінюють на ділянку сільськогосподарського призначення 2 га. Власник земельного паю також отримує грошову доплату.

Зміна цільового призначення

Поля поблизу великих міст переводять із категорії сільськогосподарських угідь у ділянки під забудову. Такі можна продавати. Вартість землі зростає в кілька разів. Схему використовують місцеві чиновники для власного збагачення.

Зараз ви читаєте новину «Більшу ціну дають за великі поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути