четвер, 07 лютого 2008 18:03

Білоруси їдуть в Україну за одягом, горілкою і шоколадом

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Житель Гомеля Дмитро Залужний та його дружина Оксана складають покупки в багажник своєї ”лади-вісімки”. У чернігівському гіпермаркеті ”Віско” вони купили харчів на 600 гривень. Так оплатять собі витрати на дорогу
Житель Гомеля Дмитро Залужний та його дружина Оксана складають покупки в багажник своєї ”лади-вісімки”. У чернігівському гіпермаркеті ”Віско” вони купили харчів на 600 гривень. Так оплатять собі витрати на дорогу

"На вихідні два з трьох наших покупців — білоруси, — каже Тетяна Пилипенко, 32 роки, старший касир оптово-роздрібної бази "Віско", що на вул. Ріпкинській у Чернігові.

— Приїжджають переважно з Гомеля автобусами або власними авто цілими сім"ями. Місто за 100 кілометрів від нас".

Перед Новим роком білоруси спустошили прилавки чернігівських крамниць і продовольчих баз. Терміново підвозили додаткові партії товару.

Гомелянин Дмитро Залужний, 23 роки, із дружиною Оксаною на "Віско" скуповуються не вперше. 25 січня вони приїхали разом з двома друзями. Котять візок із харчами на стоянку. Завантажують у багажник старенької "лади-вісімки".

— Купуємо горілку, мандарини, яблука й цукерки, бо у нас вони вдвічі дорожчі, — говорить Дмитро. — "Кока-колу" беремо ящиками. Горілка у вас більш як удвічі дешевша і якісніша за нашу. Та провезти її через кордон — проблема.

Українські митні правила дозволяють одній особі провозити через кордон літр горілки, білоруські — 2 л.

— Ваші митники багаж не трусять. А білоруські ретельно все перевіряють. Як попадешся — будуть великі проблеми. За зайвий літр горілки на митниці треба переплачувати 20 євро.

За зайвий літр горілки на митниці треба переплачувати 20 євро

Залужні закупили продуктів на 600 грн. Так оплатять собі всі витрати на дорогу. Машину вони заправляють бензином А-92. У Гомелі літр такого коштує, на українські гроші, 5 грн. Кіло шоколадних цукерок — 40–45 грн. У Чернігові їх купують по 20–30 грн. Півлітрова пляшка "Мартіні" там коштує 107 грн, а тут ціна наполовину нижча. Пляшка пива "Чернігівське світле" в Гомелі коштує 10 грн, а тут — 2,39 грн.

— Російську, якою говорять білоруси, одразу розпізнаємо за акцентом. Вони купують багато і все підряд, — веде далі Тетяна Пилипенко. — Найбільше — горілку, цукерки й побутову хімію. За раз витрачають не менше 500 гривень. Гроші привозять у доларах і обмінюють тут на базі. "Зайчики", білоруський рубль, у Чернігові ніде не беруть.

Білоруси скуповують і одяг. У торговельних центрах ходять із калькуляторами. Перераховують ціни в гривнях на долари та білоруські рублі.

— Найбільше їх приїжджає у першу половину місяця, одразу отримавши зарплату, — зазначає адміністратор магазину одягу "Колінз" Оксана Грушко, 27 років. — Купують усе. Цікавляться знижками. Можуть купити одного разу кепку, а потім і за курткою приїхати. Чимало за раз купують більш ніж на тисячу гривень.

Гомеляни розповідають, що ціни у фірмових магазинах у Чернігові такі ж, як у Гомелі на базарі, або й нижчі. А якість вища. Найбільший попит у білорусів — на білизну, шкарпетки, панчохи, домашні капці та спортивні костюми.

У листопаді 2007-го, за даними Міністерства статистики та аналізу Республіки Білорусь, середня зарплата білорусів становила 736,4 тис. білоруських рублів. Це майже 1,7 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси їдуть в Україну за одягом, горілкою і шоколадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути