вівторок, 23 квітня 2019 07:20

Багатодітним почали виплачувати по 1700 гривень на дитячу допомогу

Із квітня багатодітним родинам почали виплачувати щомісяця 1700 грн на третю і кожну наступну дитину віком до 6 років.

— В Україні треба проводити комплексну соціальну політику стимулювання народжуваності й захисту сімей. Будувати дитячі садки, фінансувати програми дешевих продуктів, одягу, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— Держава має виплачувати допомогу на всіх дітей. І не до 3–6 років, а до повноліття. Так роблять у Німеччині. Щоправда, для цього потрібні мільярди гривень. У нашому бюджеті таких грошей немає. Тому вигадують різноманітні разові ­доплати певним категоріям сімей. Але вони не працюють. Інколи навпаки мають негативний ефект. Зростає кількість незаможних багатодітних родин, які заробляють на своїх дітях.

Допомога при народженні дитини в Україні становить 41 280 грн. Її виплачують у два етапи. Спершу батьки отримують 10 320 грн. Решту суми віддають протягом трьох років — по 860 щомісяця.

— Допомогу при народженні дитини потрібно робити цільовою. Це світова практика, — продовжує Охріменко. — У Європі кошти нараховують на соціальну картку. Купити на них можна тільки те, що треба дитині — їжу, одяг, підгузки, іграшки. Пропити кошти не вдасться. Це реально запровадити й в Україні. Розмір допомоги при народженні дитини не змінювався з липня 2014-го. Це мізерні гроші. Їх давно треба перерахувати відповідно до інфляції, як пенсії. Виплати підвищити хоча б до 60 тисяч гривень.

333 187 багатодітних сімей зареєстрували в Україні торік, за даними Міністерства соцполітики. В них виховують 1 151 280 дітей. Найбільше багатодітних у Львівській, ­Рівненській, Одеській, Закарпатській областях.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітним почали виплачувати по 1700 гривень на дитячу допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути