пʼятниця, 16 листопада 2007 17:43

Андрій Колісник щомісяця витрачає на автомийку 100 гривень

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На автомийці на столичній вулиці Глибочицькій керівник зміни Євген миє машини  вручну
На автомийці на столичній вулиці Глибочицькій керівник зміни Євген миє машини вручну

Житель Івано-Франківська Василь Приймак, 28 років, має "Деу Ланос". Каже, щоб машина довше зберігала хороший вигляд, її треба мити раз на тиждень. Чоловік користується послугами автомийки на вул. Петлюри. Там миють уручну.

— Сам так якісно не помиєш, — пояснює Василь. — У них є спецобладнання, щоб вимити днище, арки коліс і різні важкодоступні місця. Найоптимальніший варіант — приїздити не дуже задрипаною машиною. Тоді пилюку збивають струменем води під високим тиском. Це коштує вісім гривень.

Плями мастила вода не змиє. Тож видаляють автошампунем і спеціальними засобами. Із них збивають піну, якою покривають машину на 10 хв. Бруд розріджується, тоді його змивають струменями води. Таке миття називають безконтактним. Його радять для нових машин, фарба і лак на яких непошкоджені. В Івано-Франківську це коштує 25 грн. У ціну входить і миття килимків.

— Я покриваю корпус рідким воском, — веде далі Василь. — Це запобігає іржавінню. Вода крапельками збігає додолу, тому після дощу плям на корпусі не залишається.

За воскування автомобіліст доплачує ще 5 грн. Інколи замовляє прибирання салону й багажника. Це коштує 8 грн.

У Києві миття машин дорожче. Приміром, збиття пилу й обробка мийним засобом обійдеться в 45–55 грн. На автомийці на вул. Глибочицькій авто миють уручну.

— Після миття вручну не залишиться жодної плями, — каже 31-річний керівник зміни Євген. — Спершу збиваю бруд апаратом "Керхер", потім обробляю шампунем.

Власник джипа "Тойота Лендкрузер" Сергій, 42 роки, на мийку приїздить принаймні раз на тиждень.

— Найчастіше користуюся комплексною програмою, — зауважує він. — Так дешевше. Машину миють автошампунем і активною піною, покривають воском, роблять сухе прибирання багажника. Скло теж протирають, пластик у салоні обробляють поліролем.

Окремо усе обійшлося б у 145 грн, а за комплексною програмою — на 40 грн дешевше.

Є ще портальні й тунельні автоматичні мийки. Портальна — це рухома арка зі щітками. Вони миють, обертаючись навколо автомобіля. Автоматика очищує машину за кілька разів. Спочатку змочує водою або мийним засобом, потім умикаються щітки. Чистий корпус висушують повітродувками. На безщіткових портальних мийках авто ставлять під сильний струмінь води.

— Свою "ладу-дев"ятку" я мию на портальній мийці на автозаправках "Укртатнафти", — розказує столичний автомобіліст Андрій Колісник, 25 років. — За 5–7 хвилин машина — як нова.

В "Укртатнафті" пропонують три варіанти миття. Перша включає очищення щітками з піною та водою. Корпус воскують і сушать. Також миють колеса. Коштує це 38 грн. Без воску — 32 грн. За третьою програмою немає воскування, піни й миття коліс. За таке беруть 18 грн. Після опівночі й до шостої ранку роблять знижку.

Андрій Колісник на автомийку в середньому витрачає 100 грн на місяць.


Скільки коштує автомийка, грн


   Миття водою під тиском Безконтактне миття  Колеса, за кожне  Сушка
 
Воскування
 
Сухе прибирання салону 
Вінниця   26  26  26  26  —  —
 Дніпропетровськ  15–20  20–25  5  5-10  —  10-15
 Івано-Франківськ  10  20  —  —  —  20
 Київ  20–40  40-45  10 5-10
 10-15  15-20
 Київ (АЗС "Укртатнафта")  18–38  18–38  18–38  18–38  18–38  —
 Луцьк  10  24 24  24  24   8

Зараз ви читаєте новину «Андрій Колісник щомісяця витрачає на автомийку 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути