вівторок, 29 березня 2011 08:15

Акційний телевізор за "нульовим" кредитом обійдеться на 66 відсотків дорожче

Я вирішив придбати плазмовий телевізор LG 42PJ250. Він має 42-дюймовий екран, USB-порт, два 10-ватні динаміки, систему притлумлення шумів. USB-порт призначений для відтворення файлів з фото чи малюнками. Однак знайомий мені сказав, що за допомогою спеціальної приставки, схожої на кардрідер, із флешки можна дивитися й фільми. Це взагалі добре, тоді потреба у програвачі відпадає. Та й зовні телевізор мені сподобався — чорний, з блискучої пластмаси. Гарно виглядатиме у моїй кімнаті.

У інтернет-магазинах ця "плазма" коштує 4936–5600 грн. Однак цієї суми в мене немає, тому краще брати в кредит. А їх дають лише у великих магазинах. Там і відділення банків на місці, і ризик менший. Заїхав у Comfy в столичному торговельному центрі "Більшовик", що на вул. Гетьмана, 6.

Там, звісно, багато телевізорів, і я знайшов той, який хотів. Ціна вразила. У магазині, де завжди все дорожче на 5–10 відсотків, ця "плазма" мала меншу вартість, ніж в інтернет-магазині. Біля телевізора цінник — 4777 грн, перекреслена стара ціна — 6405 грн.

Вирішив порадитися з консультантом.

— А розкажіть мені, будь ласка, про цей телевізор, — прошу.

— Я не з цього відділу. Запитайте когось іншого.

Поруч стоять чоловік і жінка. Також обирають телевізор і не можуть знайти продавця.

Підбігає інший консультант із ручкою у руках і документом.

— Саш, підійди, я зараз зайнятий, — кличе свого напарника.

— Мабуть, у них дуже маленький штат продавців, — жартує чоловік до жінки.

— Або практики спілкування бракує, — додає вона.

Підходить продавець-консультант Олександр, років 23.

— Це хороший телевізор, якщо візьмете, не пошкодуєте, — говорить мені. — Пласкі телевізори є двох типів: плазмові або рідкокристалічні. Буває, що плазма трохи програє рідкокристалічним, але не в цьому випадку. LG 42PJ250 за контрастом кольорів, яскравістю набагато кращий за своїх конкурентів із рідкокристалічним екраном. Ще й ціна акційна!

Якось мій товариш уже купував акційну техніку у магазині Comfy. Це був цифровий фотоапарат. Удома розпакував покупку, в коробці бракувало паска на шию і карти пам'яті. Хоча мали бути в комплекті. Може, й тут телевізор буде без шнура чи ще з якимось "сюрпризом".

— Такий телевізор довго прослужить, зображення на його екрані можна побачити з будь-якого кута, — продовжує консультант.

Слухаю і бачу біля телевізора рекламу: "Все в кредит по 99 грн". Одразу виникла думка — це дрібниця для сімейного бюджету.

Вирішив перевірити, наскільки правдивою є реклама. Якщо все в порядку, купую тут і в кредит. Кращих пропозицій іще не бачив.

— Щодо кредиту, то вам краще підійти до столиків представника якогось із банків. Але я радив би вам брати не по 99 гривень на місяць, а по 299. Так вигідніше, — каже консультант.

Підходжу до столика "Укрсиббанку". Там сидить симпатична білявка років 25-ти.

— Платитимете по 299 гривень на місяць упродовж 22 місяців, перший внесок — 340 гривень, — говорить мені. — А переплата — 32,9 відсотка, тобто з переплатою заплатите за телевізор 6918 гривень.

Я на мобільнику тричі перераховую і ніяк не збагну, де беруться ці цифри, чому нічого не збігається. Прошу порахувати за звичайним кредитом на 19 місяців.

— Щомісяця сплачуватимете 418 гривень, це я вам без першого внеску порахувала, відсотки "нульові".

Я знову рахую. Цифри не сходяться. Прошу менеджера видрукувати мені інформацію щодо кредиту.

Беру видрук, там зазначено, що стягується комісія за видачу кредиту 739,48 грн. Береться щомісячна комісія за управління кредитом 2,33%, це 128,53 гривні. Але найбільше здивували дві цифри: сума кредиту з переплатою — 7959,01. Вартість покупки, виявляється, не 4777 грн, як написано на ціннику, а 5516 грн. За півтора року переплата складе 66%.

— Розумієте, 4777 гривень — це акційна ціна. Кредит на акційну ціну не даємо.

Тепер зрозуміло, чому ціна телевізора була такою низькою.

Іду до "Технополіса" у цьому ж торговельному центрі. Там також є ця модель. Однак коштує значно дорожче — 6149.

— Якщо братимете на сім місяців, платитимете 878 гривень, плюс 2,5 відсотка на суму залишку кредиту, — говорить представник "Приватбанку". — Недешево, зате у нас немає прихованих комісій, відрахувань та інших витрат.

Дивлюся у видрук, перераховую — все сходиться. Але для мене це дорого.

Наступного дня заїжджаю до "Фокстроту", що на столичній вул. Васильківській. Там такий телевізор стоїть із цінником 5299 грн. На сім місяців пропонують безвідсоткову розстрочку. Місячний внесок становить 648 грн.

Висновок: акція в Comfy "Все у кредит за 99 грн" — не що інше, як прихована пастка. Але навіщо так заплутувати акційні умови у такій нібито шанованій мережі?

Зараз ви читаєте новину «Акційний телевізор за "нульовим" кредитом обійдеться на 66 відсотків дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути