пʼятниця, 02 листопада 2012 05:15

74-річний чоловік заробляє в інтернеті

4 тис. грн щомісяця заробляє киянин 74-річний Григорій Кавецький. Ремонтує старі холодильники.

— Потримай секунду, — дає студентці 21-річній Наталії пластиковий ящик з інструментами перед входом до гуртожитку №16 на вул. Сєченова. Неквапно зачиняє багажник свого "Мітцубісі Аутлендер" із подряпиною на крилі. У кімнаті тестером вимірює напругу в двигуні 24-річного холодильника "Днепр", спочатку без окулярів, потім у них. Міняє прилад за 6 год., із 19.00 до 1.00.

— Молодші майстри роблять це швидше. Але я беру за свою роботу 1000 гривень. А інші просять на 200 гривень більше, — каже.

Раніше працював у приватній майстерні. Заробітком ділився з господарем. П'ять років тому почав заробляти самостійно. Розвісив оголошення на "хрущовках" і в студентських гуртожитках, де іще користуються старими холодильниками. Ремонтує і кондиціонери.

Півроку тому лагодив кондиціонер у киянина, що працює програмістом. Грошей не взяв, натомість той навчив Кавецького розробляти сайти. Майстер записався на піврічні курси комп'ютерників. За місяць віддавав 700 грн. Тепер розробляє невеликі сайти-візитівки для дрібних підприємців. Там вони розміщують свої контакти і фото продукції. На створення витрачає в середньому 10 днів. Робить одну-дві інтернет-сторінки на місяць, на кожній заробляє 400-700 грн.

— Мені менше повезло. Мушу шукати нову роботу, — говорить киянка 62-річна Надія Компанієць. Вона працює позмінно консьєржкою в під'їзді неподалік метро Оболонь. Отримує 1500 грн. Добу працює, дві відпочиває. Два місяці тому жителі вирішили звільнити її. Бо останні чотири місяці часто брала лікарняні.

— То грип був, то тиск піднявся. Це вредні люди. Кажуть, пускаю зайвих. Бо трьом мешканцям кнопки на дзвінках у мою зміну попалили, ліфт розписали.

Місяць тому її онук розмістив у інтернеті оголошення, що Надія Компанієць шукає роботу няні, консьєржки чи вахтера. Поки що пропозицій не було.

Працедавці остерігаються брати на роботу літніх осіб, кажуть у міжнародній компанії з працевлаштування "Хед Хантер".

— Людям похилого віку дають низькооплачувану, нескладну працю, — розказує 23-річна Наталія Маціпура, експерт компанії з ринку праці. — Беруть сторожами, вахтерами, прибиральниками, нянями. Є багато сучасних вакансій із погодинною оплатою. Приміром, кур'єрів або рекламників, які роздають буклети. Проте компанія швидше візьме гарненьку студентку, ніж пенсіонера.

Узяли на роботу за 10 хвилин

Черкасець 69-річний Анатолій Лобан місяць тому влаштувався завгоспом на склад побутової техніки. Працював на такій посаді в дитсадку, потім охоронцем на автостоянці. На склад його взяли після 10 хв. співбесіди.

— А двом 40-річним відмовили. Я привчений до порядку, пунктуальний, — каже він. На пенсію Анатолій Васильович вийшов у 45 років, після служби на морфлоті.

Перед розмовою з директором попросився пройтися складом.

— Помітив, машини припарковані так, що заважають заїжджати вантажівкам. Повз чергового на прохідній пройшли непомічені кілька людей, тому це місце невдале. Занотував усе в блокнот. Сказав начальнику, що усуну неполадки за два тижні. Він одразу запропонував мені 1200 гривень. У дитсадку я отримував 800.

На співбесіду пенсіонерові краще вдягнутися сучасно. Узяти сумку чи портфель, а не старий пакет. Купити окуляри з сучасною оправою.

— Не варто вбиратися молодіжно, вибирати сорочки із викличними написами чи приспущені штани. Але й одяг 1970-х не годиться, — радить психолог 26-річна Валерія Цихоня. — Говоріть швидко. Повільна розмова асоціюється із загальмованим мисленням. Ідіть на співбесіду в доброму гуморі. Покажіть, що впевнені в собі.

Записуючи на аркуші роботодавцю номер свого мобільного,  вкажіть електронну адресу. Якщо не маєте скриньки, заведіть її.

 

Зараз ви читаєте новину «74-річний чоловік заробляє в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути