Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2010 05:50

315 гривень добавки до пенсії відсудила Олександра Петрова

"Моя дочка прочитала в інтернеті, що дітям війни положено більше, ніж зараз платять, — розповідає 79-річна Олександра Петрова з Ладижина Вінницької області. — Але щоб добитися грошей, треба подавати в суд. А я дитина війни, ще й живу у місті, що потерпіло від Чорнобиля. Дочка вичитала, які заяви треба писати і куди звертатися, щоб добитися своїх грошей. То ми так і зробили".

Рік тому Петрова пішла у районне відділення пенсійного фонду. Написала заяву, щоб їй як дитині війни виплачували 30% надбавки до пенсії. Бо так передбачено Законом "Про соціальний захист дітей війни" N2195-IV від 18 листопада 2004 року. Досі цій категорії пенсіонерів нараховували 10%. Це — порушення закону. Також вимагала, щоб їй платили більшу надбавку як постраждалій від Чорнобиля.

Їй відмовили. Сказали, що нараховують виплати за постановою Кабміну N530 від 28 травня 2008-го.

— Щодня приймаємо до 200 заяв на перерахунок. У Ладижині живуть 7300 пенсіонерів, з них третина — діти війни, — говорить Анатолій Юрченко, начальник управління. — Але через неузгодженість законів і постанови ми можемо призначити збільшені розміри надбавок тільки за судовим рішенням. Тому офіційно відмовляємо, після чого пенсіонер має звертатися до суду. Виграють справу, і вже потім їм нараховують гроші.

Олександра Петрова із дочкою пішли до адвоката. Ірина Клименко три роки відсуджує законні надбавки до пенсій. Розповіла, що 15 пенсіонерів отримують виплати за виграними нею справами. 80 знаходяться на розгляді в судах. Якщо управління пенсійного фонду подає справу на апеляцію, судитися треба довше, до одного року. Збільшені доплати виплачують заднім числом, теж впродовж року.

Пенсіонери отримують до шести тисяч гривень недоїмки

— Ми навіть у суд не ходили. Адвокат там була. У липні цього року було одне засідання. Потім ще одне, в Апеляційному суді. Мою справу виграли, — каже Олександра Петрова.

У вересні вона отримала збільшену надбавку, разом із пенсією — 1115 грн. Доти було 800.

— У суді зараз ще одна справа, щоб мені платили чорнобильську доплату до пенсії. Бо я живу у забрудненій зоні. Мені мають платити ще гривень 800.

Пенсіонери з Ладижина третій місяць отримують недоїмки за законом про дітей війни. За два-три роки на кожного вона становить 5–6 тис. грн.

Позови у справах про виплати дітям війни є цивільними справами. Позивач, пенсіонер платить митний збір у суді, за кожне засідання адвокатові — 200–300 грн. Позов він напише за таку ж плату. Однак можна написати самостійно, за зразком з інтернету.


Інвалідам Чорнобиля належить удесятеро більша пенсія

Чорнобильці першої — четвертої категорій мають право на додаткову пенсію. Її розміри визначені законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи" N796-XII від 28 лютого 1991 року.

Громадяни, які отримали інвалідність від захворювання, пов"язаного з Чорнобильською катастрофою, мають отримувати пенсію у розмірі 6–10 мінімальних пенсій за віком залежно від групи інвалідності. Це передбачено законом.

Непрацюючі пенсіонери, які живуть у зоні посиленого радіоекологічного контролю, мають отримувати надбавку у розмірі однієї мінімальної зарплати.

Мають право на 50-процентну знижку на комунальні послуги та електроенергію.

— Більшість ладижинців, сіл сусідніх Тульчинського, Гайсинського і Тростянецького районів також належать до потерпілих від чорнобильської катастрофи. Але не знають про пільги. І отримують значно менше, — говорить адвокат Ірина Клименко. — Добитися належних виплат можна лише через суд.

Зараз ви читаєте новину «315 гривень добавки до пенсії відсудила Олександра Петрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути