вівторок, 16 січня 2018 13:50

Заробітчан повернуть додому високі зарплати

Заробітчан повернуть додому високі зарплати
Щоб українці масово не виїжджали за кордон, потрібно створювати умови для інвестування трудовими мігрантами грошей в рідну країну. Фото: EPA/UPG

Найбільш дієвий і очевидний спосіб зменшення трудової еміграції – це підвищення рівня зарплат в Україні.

"Якщо виникне дефіцит робочої сили певних професій, роботодавці будуть змушені підвищувати зарплати на ці робочі місця, і в результаті відтік зменшиться, а хтось з тих, що раніше виїхали, можливо, навіть повернеться", - каже аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Йосуб в коментарі economy.apostrophe.

За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василя Воскобійника, щоб українці масово не виїжджали за кордон, потрібно також створювати умови для інвестування трудовими мігрантами грошей у рідну країну.

"Це реальне завдання для держави, - відзначає Василь Воскобійник. – У розвинених країнах Європи саме представники середнього класу є основними платниками податків, а не великі корпорації. Більшість людей живуть сьогоденням і не можуть чекати 10-20 років обіцяної перемоги над корупцією та відкриття нових підприємств з конкурентною зарплатою. Тому вони їдуть туди, де можна заробити прямо зараз. Якщо міграційний потік українців не зменшиться в найближчі 3-5 років, зростання української економіки зможуть допомогти тільки трудові мігранти з найбідніших країн Азії. Для них рівень українських зарплат ще може бути цікавим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українців у 2017 отримали статус біженця у Польщі

За словами наукового консультанта з економічних питань Центру Разумкова Володимира Сіденка, повинна бути програма з повернення мігрантів. Щоб їхній від'їзд не був повністю розривом відносин.

"У нас як раз багато випадків, коли відбувається безповоротний відхід. У більш загальному плані необхідні зміни, пов'язані із загальною структурною політикою розвитку, тому що в економіці країни повинні розвиватися високотехнологічні сфери. Тоді буде попит на цих фахівців, буде інший рівень зарплат. Також для багатьох важливі загальні умови роботи, важлива загальна середа креативності", - каже Сіденко.

Голова управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Роман Матис запропонував своє бачення зменшення еміграції. На його думку, повернути заробітчан додому можна за допомогою трудової міграції всередині підприємств. Коли працівники української фабрики тимчасово їдуть працювати у її філію за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчан повернуть додому високі зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути