четвер, 04 листопада 2010 17:56

Завод-банкрут знову працює

Оновлений цукровий завод відкрили у місті Городенка на Івано-Франківщині. Восени 2007-го його оголосили банкрутом, третину приміщень і устаткування розібрали на брухт. Сьогодні підприємство реконструювали та оснастили новітньою технікою. Роботу отримали 300 місцевих жителів, їхня середня зарплата — 3 тис. грн.

10 млн грн у цукроварню інвестував тернопільський агрохолдинг "Мрія". Він має іще шість цукрозаводів на Тернопільщині. Вирощує цукровий буряк у Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській областях. У Городенківському районі засіяв навесні 2,5 тис. га.

— Маємо надію, що він запрацює на повну потужність — каже Іван Андріїшин, 50 років, виконувач обов'язків начальника обласного управління агропромислового розвитку. А це 2,5 тисячі тонн цукрового буряку на добу. Колись в області працювали два цукрозаводи. Обидва стали збитковими і закрилися.

У жовтні також стала до роботи відновлена цукроварня "Хрещатик" у Заставнівському районі на Буковині. Загалом у західних областях діють 16 таких підприємств.

— Відродження цукрової галузі мало стосується простих людей, — говорить 55-річний Іван Стефанишин, заступник директора Львівського ринку сільгосппродукції Шувар. — Адже цукрозаводи відкривають крупні холдинги і ведуть там свій бізнес. Так сталося і на Прикарпатті, і з Радехівським цукрозаводом, який зараз єдиний працює на Львівщині. Вони мають свої землі, на яких і висівають буряк. А з людьми, що можуть вирощувати його на невеликих ділянках, їм працювати невигідно, відкривати бурякопункти доволі накладно. Якщо в селах створюватимуть великі кооперативи і під буряк відводитимуть значні землі, тоді селяни мають шанс напряму заключати договори з цукровими заводами. Це зовсім інша схема функціонування цукрової галузі, ніж було раніше. Цілком імовірно, що бізнесмени вкладають гроші у цукрозаводи, збільшують земельні ресурси біля них, щоби згодом дорого продати іноземцям. Можливо, через кілька років на наші цукроварні прийдуть інвестори з Франції та Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Завод-банкрут знову працює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути