Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 07:06

Заготівельники скуповують телятину

За останній тиждень у Рівному м"ясо подорожчало — на 15 грн за 1 кг. Наприкінці березня 1 кг відбірної свинини коштував 40 грн, тепер — 55 грн, гуляш — 38 грн. Найдешевша грудинка яловичини — від 35 грн. До Великодня ціни ще зростуть.

Підприємці, які торгують м"ясом, звинувачують у подорожчанні фермерів. Ті вирощують мало худоби і не задовольняють попит. Однак на кожній свині заготівельники заробляють утричі більше, ніж затрачають на неї.

Найнижчі в області ціни на м"ясо в селах, що межують із Волинню. Велика Городниця Млинівського району розташована за 20 км від Луцька. Тут за 1 кг телятини пропонують 11 грн, свинина іде по 13–14 грн.

— М"ясо за безцінь віддаємо, — зітхає 70-річний селянин Григорій Ковальчук. — Таких цін в інших селах не бачив. А виходу немає. У селі кожна гривня згодиться.

У Городниці живе понад 600 селян. М"ясом торгує кожна друга родина.

Селяни скаржаться, що вирощувати худобу на продаж стало невигідно — виручка не покриває витрат на корм. Зерно теж подорожчало.

Молочні телята продаються по 11–11,5 грн за 1 кг. М"ясо худоби — на 1 грн дешевше. Двох поросят можна виторгувати за 600–700 грн. Свині ідуть по 13–14 грн за 1 кг живої ваги.

— Заготівельники часто дурять, — каже 61-річна Галина Нехнюк із сусіднього села Острожець. — У своїх на Волині купують за високими цінами, а в нас беруть за найнижчими. Тому свиней продаю лише знайомим.

Часом покупці обважують довірливих селян. Підкручують ваги на 50 кг і більше.

— Їду по дорозі, бачу, жінка свиню волинянам продає. Заважили — 130 кг. А на вигляд має не менше 200, — розповідає ветеринарний лікар острожецької дільниці Марія Кондратюк. — Я попросила перевірити сусіда. Точно — усі 211 кг!

Марія Йосипівна видає довідки на худобу майже 20 селам району. Сама мешкає у Городниці.

— З початку року селяни здали не більше 200 свиней і кілька десятків телят, — зауважує ветлікар. — Більшість залишає м"ясо для себе. Тому і ціни зросли.

В обласному відділенні Антимонопольного комітету кажуть, що існує "м"ясна змова".

— До нас неофіційно звертались селяни, — пояснює голова відділення В"ячеслав Біліба, 57 років. — Скаржаться, що деякі сільські голови змушують худобу продавати лише певним заготівельникам. А ті спекулюють цінами.

Грішать переважно у районах, що межують із іншими областями: Млинівський і Костопільський — із Волинню, Острозький і Корецький — із Хмельниччиною, Радивилівський — із Львівщиною. Назвати конкретні сільради голова відмовляється.

— Селяни бояться підтвердити скарги на папері, — знизує плечима В"ячеслав Біліба. — А точних відомостей про заготівельників у нас немає.


Ціни на м"ясо в областях


   Яловичина (вирізка), грн/кг Свинина (вирізка), грн/кг 
Волинська   41  50–52
 Закарпатська  34  38
 Івано-Франківська  35  44
 Львівська  47–50  45
 Рівненська  45  53–55
 Тернопільська  32–35  45–48
 Чернівецька  32–33 35 
Зараз ви читаєте новину «Заготівельники скуповують телятину ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути