четвер, 28 лютого 2008 07:08

За букетик пролісків просять до трьох гривень

Автор: Фото: Мирослав КУШНІРЕНКО
  В центрі Івано-Франківська на Вічевому майдані на вихідних пенсіонери та підлітки продають перші весняні квіти
В центрі Івано-Франківська на Вічевому майдані на вихідних пенсіонери та підлітки продають перші весняні квіти

У лютому на вулицях Івано-Франківська масово продають білосніжні квіти. У центрі за букетик просять 2–3 грн, біля продовольчого ринку — удвічі дешевше.

Іван Ільчук, 65-річний пенсіонер із Тисминецького району, займається квітковим бізнесом третій рік. Якось надибав посеред лісу затишну поляну, всипану пролісками. Нарвав і приніс додому. Невістка поділила квіти на букетики й відправила 13-річного сина Миколу на трасу продавати їх.

Відтоді Іван Ільчук щоосені обсипає ділянку на поляні сухою хвоєю, аби рослини не перемерзли. При потребі руками розгрібає укриття й присипає молоді паростки гілками ялиці.

— Нинішня зима була теплою, тому квіти зійшли швидко. Коло хати маю власну плантацію "білосніжок". Якось у лісі викопав кілька кущиків із цибулинами. Приніс додому. Посадив у горшку і на городі. У горшку не прийнялися. Видно, люблять волю. А на подвір"ї під парканом і в саду розрослися. Тож половина товару мого, — розповідає продавець. Його букетики прикрашені гілочками ялиці або барвінку.

У букетах по сім–дев"ять квіток. Віддає по 3 грн.

— Але як немає торгу, аби не викидати, віддаю й за півтори, — каже чоловік. У день він заробляє по 60–80 гривень. Гроші віддає невістці на господарство. Собі купує кілька пачок "Прими" та солодкого гостинця внукові. Цей підробіток в Ільчука сезонний. Він має ще 20 соток городу, який обробляє із сім"єю.

Правоохоронці та екологи не вірять  Івану Ільчуку, що він вирощує проліски на своєму городі. Просять надати довідку. По неї дід не іде. Справу можуть розцінити як приватне підприємництво й обкласти його податкими.

Протягом лютого у Франківську склали 20 протоколів на продавців ранніх дикорослих квітів. За одну зірвану квітку штрафують від 12 до 15 грн.

Зараз ви читаєте новину «За букетик пролісків просять до трьох гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути