пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Вояків Другої світової поховали в одній могилі

На військовому кладовищі дивізії "Галичина" між селами Червоне та Ясенівці Золочівського району перепоховали останки 57 вояків дивізії "Галичина", радянської армії та німецького вермахту. Їх знайшли члени Товариства пошуку жертв війни "Пам"ять" 20 вересня у селі Скварява на Золочівщині.

Припускають, солдати загинули у липні 1944-го. Серед знайдених останків 14 скелетів належать воїнам радянської армії, 18 — воякам "Галичини" і п"ять — солдатам вермахту. Решту останків неможливо ідентифікувати. Експерти кажуть, це або солдати "Галичини", або німці.

— На вояках могли бути ґудзики, значки, зброя, які сьогодні дуже ціняться як антикваріат. Їх могли пограбувати, — каже голова "Пам"яті" Любомир Горбач, 35 років. — До нас могили вже хтось розкопував.

Перепоховання відбулося за участі ветеранів дивізії "Галичина" та радянської армії без представників німецької сторони.

— Ми завжди повідомляємо про такі знахідки німецьку спілку догляду за військовими похованнями. Ідентифіковані останки німців вони забирають і ховають на німецькому цвинтарі біля Рави-Руської. Цього разу голова спілки Ульріх Шредер не зміг приїхати, — продовжує Любомир. — Перепоховання пройшло мирно. Сутичок між ветеранами радянської армії та повстанцями, політичного конфлікту не було.

Похорон профінансувала Львівська обласна рада.

Зараз ви читаєте новину «Вояків Другої світової поховали в одній могилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути