Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2007 07:07

В Ужгороді не працюють навіть приватні водограї

Автор: фото: Маріанна Шутко
  Вікторія Фленько бігає в сухому фонтані в ужгородському скверику на вулиці Довженка. Останній раз його вмикали ще до її народження
Вікторія Фленько бігає в сухому фонтані в ужгородському скверику на вулиці Довженка. Останній раз його вмикали ще до її народження

— У 1980 роках у місті було кілька десятків великих і малих фонтанів, — розповідає 56-річна Ірина Густі з Ужгорода. — На розі вулиць Підгірної та Другетів навіть можна було напитися мінеральної води зі струмка. А тепер кругом посуха, рятуватися від спеки ніде.

Донедавна фонтани били біля економічного факультету, на площах Театральній і Жупанатській. Найкрасивішим ужгородці вважають фонтанчик в альпінарії — місце зустрічі випускників. Біля пам"ятника художникам Адальбертові Ерделі та Йосипові Бокшаю ще два роки тому хлюпотіло невеличке озерце з різнобарвними рибками. Згори по камінню спадав потік. Тепер бронзові скульптури митців дивляться у висохлу яму, а невеличкі струмочки ледве жебонять.

— В Ужгороді час від часу працюють лише три фонтани, і то приватні, — розповідає 37-річна Олена Гойда, начальник міського відділу санітарії та благоустрою. — Один біля автозупинки на вулиці Грушевській. Інший — на площі Кирила і Мефодія біля спорткомлексу "Юність". Третій — на вулиці Минайській перед супермаркетом "Сільпо". Та й вони пересихають — бракує води. Діяв фонтан на площі Поштовій перед міськрадою. Але там розбили квітник — на комунальні фонтани у міському бюджеті грошей катма.

Біля стін обласного муздрамтеатру двадцять років тому забетонували гігантську яму.

— То мав бути величний фонтан із купою лампочок, — пригадує 70-річний Ярослав Горбаль, головний інженер театру. — Запроектували його з підсвіткою і музичним супроводом. Спеціальна холодильна установка мала у спеку охолоджувати воду, а повітрям продувати приміщення театру. У нас навіть посада директора фонтана була у штаті. Але водограй дзюрчав лише раз — у день відкриття в 1987 році. Проект виявився не по кишені місту. Тепер київська будівельна фірма "Боздош Еліт" хоче тут збудувати чотириповерховий торгово-розважальний центр.

У скверику на вулиці Довженка два роки тому відкрили останній фонтан — із бюветом мінеральної води.

— Я дуже любила гуляти у цьому скверику з трирічним сином Сашком, — каже 29-річна ужгородянка Оксана Губаль. — І водички попити можна, і відпочити у спеку, кави випити на терасі. Її відкрив один підприємець в обмін на облаштування території. Але змінилося керівництво мерії, угоду з орендарем розірвали — фонтан умер.

Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді не працюють навіть приватні водограї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути