четвер, 31 серпня 2006 19:35

У Ломачинцях закушують квашеними кавунами

 

"І не треба їхати до Херсона — на Буковині можуть рости значно смачніші кавуни!" — стверджують жителі села Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області.

У 60–70-х роках минулого століття місцевий колгосп вирощував велетенські кавуни на десятках гектарів в урочищах Плитава та Вишневе. Коли збудували Дністровську ГЕС і перегородили Дністер, урочища затопило. Тепер кавуни ростуть лише на селянських городах.

Щороку 25 березня у Ломачинцях закладають парники. Зернята кавунів висаджують у горщиках. Землю беруть біля ставків — зрізають пластами. Кожна зернина дає по два пагони, і вже 25 квітня готову розсаду можна виносити на город. Якщо її відразу висадити у ріллю, навряд чи буде хоч якийсь урожай. Щоб вона прийнялася і пішла в ріст, у ямки насипають трохи пухкої землі з лісу. У пошуках вологи коріння витягується не менше, ніж пагони над землею. Розсаду накривають плівкою — від холодів. На 10 соток іде 400 м плівки — по 2 грн/м.

Треба стерегтися і жучка-заборозника — торік у деяких господарів він знищив по півгектара баштану.

— На початку серпня ми вже маємо свіжі кавуни, — розповідають 52-річні Світлана та Іван Багрії. — Малі згодовуємо коровам, шкірки теж їм кидаємо.

Один кавун важить 14–15 кілограмів

Подружжя вирощує кавуни сорту "Леді". Цього року літо тепле та сонячне, тому на врожай гріх нарікати — з десяти соток буде тонни чотири. Один кавун важить 14–15 кілограмів.

Місцеві жителі твердять, що немає кращої закуски, аніж квашений кавун. Зберігається він цілу зиму, можна і з картоплею їсти. Тож коли в селі застілля, на солоні огірки ніхто навіть не дивиться.

Квашені кавуни селяни продають на базарі в Чернівцях.

— Якщо взяти шмат квашеного кавунця та ще й 50 грамів до нього — що може бути ліпше? — кажуть у Ломачинцях.

Якось заїхали сюди отці з Почаївської лаври — відпочивали на Дністрі й дізналися, що на місцевих городах ростуть кавуни. Їм так сподобалося, що братія тепер навідуються щороку.

— Купують по 100 кіло кавунів, — сміється Світлана Багрій. — Раз їдуть здалеку, значить, є за чим.

Щоб покрити витрати на вирощування кавунів, Світлана та Іван везуть їх на ринок. Іноді заїжджають і в сусідні області.

— У Хмельницькому якось податковий інспектор учепився, — каже Іван. — Не міг повірити, що кавуни з Буковини. "Такого бути не може! — кричав. — Ви нелегально привезли їх із Херсона". Я запропонував їхати з нами, і він заспокоївся.

Як квасити кавуни

Плоди нарізають скибками. На трилітрову банку — по три столові ложки солі та цукру. Також слід додати три таблетки аспірину або трохи оцту. Можна кинути лавровий лист. Залити все гарячою водою. Банки закручують металевою кришкою і ставлять у погріб.

Можна квасити й у бочках — переважно маленькі кавуни, які восени не встигли дозріти.

Зараз ви читаєте новину «У Ломачинцях закушують квашеними кавунами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути