вівторок, 06 листопада 2007 07:00

В "Імперево Фудз" смажитимуть 28 видів омлетів

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  В Івано-Франківську робітниці заводу ”Імперево Фудз” біля стрічки для розбивки яєць
В Івано-Франківську робітниці заводу ”Імперево Фудз” біля стрічки для розбивки яєць

Один із найпотужніших у Європі заводів із переробки яєць "Імперево Фудз" у жовтні відкрили в Івано-Франківську. Компанія-засновник "Агрохолдинг Авангард" вклала у будівництво понад $55 млн. Щодоби тут перероблятимуть 2 млн яєць.

Завод розміщений на території колишньої меблевої фабрики. На вул. Промисловій кілька підприємств, але він вирізняється великими розмірами. На зустріч вийшла головний технолог "Імперево Фудз" 36-річна Зоряна Грогоза.

— Надівайте халат, у нас дуже строго, — говорить вона. — Ми тільки набираємо персонал. Люди повинні мати спеціальну освіту й досвід роботи в харчовій галузі.

На заводі працюватимуть 200 осіб. Заробітна платня в середньому 1,5 тис. грн. Виробництво автоматизоване.

— Яйця зберігаються на складах при температурі +3 на спеціально обладнаних чотириярусних штабелях. Вони розраховані на 20 мільйонів штук. Перед переробкою яйця нагрівають до 15–16 градусів. Аби легше було від"єднати жовток від білка, — показуючи склади, розказує Грогоза.

Шкарлупа після розбивки потрапляє на окрему стрічку. Її збирають у контейнери й везуть на сушіння. Далі в спеціальній кабіні спалюють при температурі +700°С, отримуючи кальцій.

— Збуваємо його фармацевтичним компаніям. Часто в нас беруть просто подріблену шкарлупу. У парфумерії з неї роблять скраби для обличчя, — каже Грогоза.

У приміщені для сушіння жовтка й білка пахне вареними яйцями. У контейнері їх нагрівають до певної температури, а потім розпилюють гарячим повітрям. Волога випаровується, утворюється суха маса. Порошок висипається в паперові коробки. Цей продукт потрапляє на кондитерські фабрики. Із нього випікають безе, роблять креми для тортів.

На заводі обладнують ще два сектори. Тут варитимуть і смажитимуть яйця.

— Це має бути особлива технологія. Виключно автоматизована, — підходить до нас Василь Вітюк, 46 років, директор заводу "Імперево Фудз". — Яйця варитимуть, а потім фасуватимуть у тару й заливатимуть розсолом. А далі постачатимемо до шкіл, садочків, лікарень, закладів харчування. Смажити яйця теж будуть автоматично. Додаватимуть до омлетів шинку, сало, цибулю. Для цього обладнуємо печі та удосконалюємо рецепти. Плануємо випускати 28 видів омлетів. Збуватимемо в супермаркети.

На заводі дві лабораторії: фізико-хімічна та мікробіологічна.

— Аналізи беруть із кожної партії — веде далі Вітюк. — Від населення яйця не приймаємо, заради безпеки. Продукт постачають перевірені птахофабрики із п"яти західних областей. Розширимо виробництво, й у Івано-Франківськ возитимуть яйця з усієї України.

Зараз ви читаєте новину «В "Імперево Фудз" смажитимуть 28 видів омлетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути