четвер, 16 серпня 2007 07:01

Юрек Мацкевич збирає 100 тонн овочів із гектара

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Юрек Мацкевич показує орендоване в селі Крупське Миколаївського району Львівської області поле представнику компанії ”Голландське насіння” Романові Твардовському
Юрек Мацкевич показує орендоване в селі Крупське Миколаївського району Львівської області поле представнику компанії ”Голландське насіння” Романові Твардовському

"У землю слід вкладати великі кошти. Мені не вигідно, бо поле, яке я орендую, будь-коли можуть забрати, — каже 55-річний поляк Юрек Мацкевич. — Купив би кілька десятків гектарів, але земля в Україні не продається".

Юрек Мацкевич орендує 20 га селянських паїв у селі Крупське Миколаївського району Львівської області. Вирощує цибулю, моркву, капусту, помідори, продає оптовикам.

На старому тракторі з причепленим до кабіни великим пластмасовим баком Юрек привозить воду. Шлангом закачує її у збитий із дощок відсік. У ньому троє жінок миють моркву.

— Юрек, занеси помідори в палатку, — гукає чоловіка 30-річна Марія. Вона накладає овочі в дерев"яні ящики.

Поляк ставить їх під полотняне накриття. Неподалік намету зупиняється сіра "дев"ятка". 38-річний Олесь Кривий із Миколаєва хоче купити 8 кг помідорів. Каже, овочі Мацкевичів славляться на весь район.

— Можна, ми з дітьми самі нарвемо? — запитує Юрека. — Жінка хотіла напівстиглих.

Поляк дозволяє. Просить, аби обережно ступали між рядами.

Ідемо з господарем оглядати поле. Грядки Мацкевича посаджені клаптиками між городами селян.

— Он там острівець із пекінською капустою, — Юрек махає руками. Говорить польською. Іноді вживає українські слова. — Через лан — цибуля. Між нашими грядками селяни посадили свої овочі.

Раніше Юрек мав суцільне поле — орендував паї, що були поряд. Чоловік уклав із селянами угоду на три і п"ять років. За землю розраховується грошима й овочами — щороку дає 200 грн за гектар, мішок капусти, інші овочі. Також безкоштовно оре городи.

— Я багато трудився, щоб обробити, удобрити землю. Вона була дуже запущена, густо заросла бадиллям, — каже поляк. — А коли термін угоди закінчився, селяни стали вимагати повернути їхні паї.

Мацкевич закурює цигарку "Прилуки" й веде до грядок з низькорослими помідорами. Кущі рясно обліпили великі стиглі плоди. Скраю з півсотки землі не засаджено.

Вантажівки не купуємо: покупці приїжджають за товаром

— Навесні хтось повиривав усі саджанці, — розводить руками чоловік. — І дощечки з назвами гібридів поламав. Я хотів відслідкувати, який сорт найкращий. Вирощую розсаду з голландського насіння "Бейо". Он на цьому корчі, — обережно піднімає пагін, — не менше ніж три кілограми плодів. Шкода, що не знаю, як цей гібрид називається.

—А овочі не крадуть? — запитую.

— А хто його знає? Тут не видно, — сміється. — Та нехай би брали, для мене кілька десятків кілограмів ролі не грають. Гірше, коли викопують саджанці й земля пустує.

Юрек каже, що хотів би обгородити своє поле, викопати свердловини для зрошування.

— Хочу працювати за сучасними технологіями, вносити дорогі, але якісні добрива, — розводить руками Мацкевич. — Я на зиму навіть поля не орю, бо не знаю, чи залишиться воно моїм весною.

Юрек народився у Варшаві. Закінчив Варшавський політехнічний інститут, здобув фах енергетика. 1986-го переїхав до провінції.

— Я завжди мріяв про власний бізнес, — розповідає чоловік. — За комуністичного режиму в Польщі у приватних руках могло бути лише сільське господарство. Я купив землю і став вирощувати салати. Технологію вивчив по книжках.

Майбутня дружина Юрека Марія щороку їздила до Польщі на сезонні роботи. Якось улаштувалася на господарство Юрека. Поляк закохався у струнку молоду білявку з першого погляду, запропонував одружитися. Сім років тому подружжя переїхало в Україну. У Крупському Мацкевичі винаймають невелику стару хату. Виховують трирічного сина Францішка.

— Нині в Польщі важко працювати — там ринок перенасичений городиною, — пояснює Юрек. — А тут ніша вільна. Щоб почати власну справу, треба мати лише бажання. Стартовий капітал — мінімальний.

Юрек з Марією починали з двох тисяч доларів. За ці гроші орендували 2 га землі. Купили насіння капусти, міндобрива. Власної техніки не мали. Тяжко працювали. Усе, крім оранки, робили самі.

— За перші зароблені гроші купили старий трактор, сівалку, фрезу, — згадує Юрек. — За кілька років назбирали на сучасний обприскувач і розкидач мінеральних добрив. Тепер маємо все необхідне. Вантажівки не купуємо: покупці приїжджають за товаром самі.

Мацкевич хвалиться гарними заробітками. Переконує, що овочівництво — найрентабельніший бізнес у сільському господарстві.

— З одного гектара збираю близько 100 тонн овочів, — каже чоловік. — Продаю на 15 відсотків дешевше, як на львівських оптових ринках. Але й так непогано заробляю, — всміхається у вуса. — Хоча і вкладаю немало. На гектар витрачаю 15 тисяч гривень — на насіння, обробіток, добриво.

Поляк переконує, що його овочі — без нітратів.

— Вношу добриво в розумних межах і співвідношеннях азоту, фосфору й калію, — каже Юрек. — Кілька років тому працівники районної санстанції зробили мені найкращу рекламу. Взяли овочі на аналіз, а вже наступного дня до нашої палатки приїхали на закупи їхні колеги і знайомі. Дивувалися, як у півкілограмовому помідорі немає хімії.

Наступного року Юрек з родиною планує перебратися до Старого Села Жидачівського району. Нині збирає документи на оренду землі й майнового комплексу колишнього колгоспу.

— Там є чотири гектари землі під забудову, — пояснює чоловік. — Хочу спорудити склади для зберігання овочів і гараж для техніки. У Крупському все тримаю на подвір"ї біля хати.

Зараз ви читаєте новину «Юрек Мацкевич збирає 100 тонн овочів із гектара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути