Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2008 07:13

Юра Поглід захворів на запалення мозку після щеплення

Автор: фото: Олена ДЗІК
  23-річна Лілія Поглід із тримісячним сином Юрієм у палаті неврологічного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні
23-річна Лілія Поглід із тримісячним сином Юрієм у палаті неврологічного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні

1 липня 3-місячному Юрію Погліду із Тернополя планово вкололи вакцину від поліомієліту. 8 липня у немовляти несподівано почалися судоми. Хлопчик півтора тижня пролежав у реанімації обласної дитячої лікарні із енцефалітом — запаленням головного мозку. Лікарі не давали жодних гарантій на життя дитини.

— У вівторок зранку я лежала біля Юрчика на ліжку, — розповідає мати хлопчика Лілія Поглід, 23 роки. — Раптом дивлюся, у сина наче епілептичний напад почався. Трясло страшно, очі закочувалися. Я не знала, що робити. Узяла Юрчика на руки, почала ним рухати, дала ліки від животика, але не помагало. Подзвонила чоловікові на роботу. Тарас зразу ж приїхав. Юрчик ніби заспокоївся. А за годину знову судомити почало, руки йому аж вивертало. Ми зразу в машину — і до лікарні повезли. На жодному світлофорі не зупинялися.

Родина Поглідів живе із батьками Тараса у приватному будинку неподалік міського стадіону. Лілія за освітою бухгалтер, нині у декретній відпустці. Тарас — комп"ютерник.

— Перше, що запитали нас медики — чи робили на днях Юрчику щеплення, — додає бабуся хлопчика Оксана Тіцька, 48 років. — Офіційно ніхто не підтверджує, що то через прививку сталося. Але кажуть, із вакцинацією треба було зачекати.

Юрчик народився 29 березня 2008 року здоровим, важив 3 кг 800 г. У два місяці почав плакати вечорами. Невропатолог місцевої поліклініки виявив у хлопчика підвищений внутрішньочерепний тиск. Приписав заспокійливі та сечогінні таблетки. Запевнив, що інтенсивно лікувати не треба.

— Після курсу лікування він уже і справді був спокійніший, — розповідає Лілія. Вона обережно прикладає сина до груді, щоб погодувати. — На третій місяць невропатолог сказав, що ураження нервової системи ще не минулося і тиск далі підвищений. Із тим записом у картці ми пішли до дільничного терапевта. А вона на щеплення відправила. То просто халатне ставлення!

У реанімації малюкові дали протисудомні препарати. Вони не допомагали. Консиліум лікарів вирішив дати дитині наркоз. Проте й уві сні хлопчик здригався. Юра перестав дихати і п"ять днів був на штучній вентиляції легень. Молоко вводили через зонд.

Ми на прощу до Зарваниці їздили

— Нас до реанімації не пускали. Ми щогодини ходили питатися, як він. Дружина постійно плакала. Юрчика бідного так скололи, що всі вени на ручках-ніжках полопали. Аж під лопаткою катетер поставили, — каже батько Тарас Поглід, 25 років. — У неділю, 13 липня, від тих ліків аж 700 грамів набрав. Набряк мозку ще збільшився.

Погліди переконані: сина врятувала молитва. Сусідка по палаті якось простягнула Лілії книжечку з молитвою до Святого Юди-Тадея. Відтоді родина щодня молилася.

— Ми на прощу до Зарваниці їздили, молилися на хресній дорозі. Привозили воду із джерела святої Анни, що біля Кременця. Я по кілька крапель у молоко підливала, — говорить Лілія.

21 липня Юру Погліда перевели із реанімації у неврологію. Поклали в окрему палату. Спочатку хлопчик майже не рухався, нікого не впізнавав. Проте нині водить поглядом за батьками, тягне до них ручки.

Лікування триватиме ще чотири місяці. До року треба буде спостерігати за наслідками.

— Такі прививки усім дітям обов"язково роблять. Вакцина — це фактор агресії. Може викликати побічну дію. Від того ніхто не застрахований, — каже головний лікар обласної дитячої лікарні Григорій Корицький, 54 роки. — Та якщо є протипоказання, щеплення треба відтермінувати.

У міській поліклініці N1 упевнені: щеплення було зроблено правильно.

—  У вакцині вірус вбитий, тож заразитися ним не можна, — переконує дільничний педіатр Ірина Твердоступ, 45 років.

Коли Юра одужає, батьки подаватимуть на дільничного педіатра поліклініки до суду.

Зараз ви читаєте новину «Юра Поглід захворів на запалення мозку після щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути