середа, 05 вересня 2007 07:11

У Тернополі знайшли документи з підписом Андрія Шептицького

Унікальні церковні записи з історії функціонування Тернопільської парафії передав обласному державному архіву митрополит Мефодій. Пересипані піском папери виявили під час ремонту даху і добудови третього поверху православної церкви Різдва Христового у центрі міста.

— Це три тисячі раніше невідомих документів. За цінністю їх можна порівняти хіба що з Озерянським архівом історії ОУН-УПА, — радіє директор облдержархіву Богдан Хаварівський, 59 років. — Поки що виявили 12 листів і грамот з автографом митрополита. Цікавим є дозвіл на шлюб українського січового стрільця з єврейкою. Такі шлюби забороняли, дозволяли лише за згодою верховного церковного керівництва. Митрополит Андрій у дозволі написав: "Любов — превише всього".

У знайденому парафіяльному архіві — понад двадцять метричних та адресних книг, є витяги з них, чимало печаток, листування з мерією та австрійським урядом. Найдавніший документ датований 1721 роком.

— Багато з цих паперів іще не ідентифіковані, бо написані латинською та польською мовами, — продовжує Хаварівський. — Окрім Шептицького, є автографи його помічника Микити Будки, Олександра Барвінського, Михайла Левицького, Петра Білянського, Івана Бичка. Понад триста документів потребують реставрації. На повне відновлення знайденого треба 50–70 тисяч євро.

Гроші планують отримати в Держкомархіві в Києві. Спонсорську допомогу пообіцяв надати економічний радник голови облради Володимир Чубатий. Депутат серед записів знайшов інформацію про родичів.

Документи сфотографують. Цифрові копії експонуватимуть на спеціальній виставці. Згодом видадуть і каталог.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі знайшли документи з підписом Андрія Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути