понеділок, 19 лютого 2007 17:02

У поляків доросле життя починається полонезом

Автор: фото: Віталій Грабар
  Випускники львівської школи №24 Денис Буров та Агнєшка Рокітовська готуються танцювати свій перший полонез
Випускники львівської школи №24 Денис Буров та Агнєшка Рокітовська готуються танцювати свій перший полонез

Випускники львівської школи N24 із польською мовою викладання відсвяткували "стоднівку". Із цього дня одинадцятикласники почали відлік до випускних екзаменів. "Стоднівку" традиційно святкують у всіх школах Польщі.

До актової зали школи поспішають батьки та рідні випускників. У руках несуть запрошення, схожі на трамвайні квитки. Випускники назвали це свято "Трамвай у минуле", запрошення та макет трамваю для сцени малювали самі.

Коридорами пробігають школярки у жовтих, зелених, блакитних бальних платтях. Хлопці в сорочках із метеликами намагаються виглядати дорослими. Коли усі збираються в залі, лунає полонез. Кружляють вісім пар одинадцятикласників.

— За старопольським звичаєм молодь у віці по 17–18 років танцює перший полонез. Так вони засвідчують, що почали доросле життя, — розповідає керівник 11 класу Мар"яна Пилип, 29 років. — Наші випускники півроку ходили на уроки танців.

Після танцю до залу зайшов "контролер". Хлопець підходить до гостей та перевіряє, чи мають вони квитки. Здіймається гамір, усі шукають в кишенях та сумках запрошення. Через кілька хвилин на сцену виходять випускники. Показують сценки зі шкільного життя — нібито за шкільними партами сидять їхні вчителі.

— Сценарій писав наш однокласник Вадим Герко, а потім ми разом щось підправляли, додавали, — розказує випускниця школи 17-річна Олександра Станкевич. Дівчина в рожевому довгому платті з підібраним догори темним волоссям. — Зараз буде сценка про нашу вчительку хімії пані Ірену. За сценарієм, вона ще мала і дуже не любить хімії, втікає з уроків, а потім почуваючи вину перед своїми вчителями, й вирішує сама стати педагогом.

Свято триває годину. Випускники співають фінальну пісню про шкільні роки. У дівчат забриніли сльози. Мами та вчительки потягнулися за носовичками.

— Тільки на сцені зрозуміла, що ми вже закінчуємо школу, так шкода стало, — додає Олександра. — Тому не стрималася і розплакалася.

Директор школи Луція Ковальська, 50 років, пригадує свою "стоднівку".

— Я закінчувала цю ж школу. У ті роки наше свято називали вечором профорієнтації, — каже Луція Мар"янівна. — А все інше було таким, як і сьогодні. Ми готували різні сценки та танцювали.

Випускники матимуть ще одну прощальну вечірку. Після закінчення іспитів у червні в них буде традиційний випускний.

Зараз ви читаєте новину «У поляків доросле життя починається полонезом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути