пʼятниця, 18 січня 2008 07:09

У Почаєві парафіяни моляться на вулиці

Громаді православних Київського патріархату бракує грошей, щоб спорудити храм у Почаєві на Тернопільщині. Тут розташована Свято-Успенська Лавра, друга за значенням після Києво-Печерської. Лавра, Скит і Миколаївський храм належать до Московського патріархату.

— Наша громада велика, налічує понад 400 сімей. Це майже півміста. А відправляти Служби Божі ніде. Наших вірних отці московські не пускають у приміщення церкви. Місто повністю контролюється Московським патріархатом, — розповідає 45-річний митрофорний протоієрей отець Анатолій Довгалюк, настоятель Почаївської Свято-Андріївської парафії. — Нам виділили лише ділянку із 32 сотих на окраїні. Ще на Маковея, 14 серпня, освятили на тому місці хрест. Якби гроші мали, то на Покрову наступного року уже би каплиця була. Та коштів на будівництво бракує.

Поки що в полі біля хреста священик служить лише молебні та панахиди. Похорон відправляє в хатах. До церкви траурні процесії українських православних не пускають — небіжчиків несуть відразу на цвинтар. Аби повінчатися, молодята їдуть за 27 км до села Білобожниця. Там найближча до Почаєва православна церква Київського патріархату.

— Хочемо збудувати цілий духовний комплекс. Туди увійдуть каплиця на честь Святої Покрови, Свято-Андріївський храм, дзвіниця та приміщення канцелярії Кременецького благочиння. Тільки на усі дозволи зі спорудження треба 85 тисяч гривень. Назбирали менше половини, — веде далі отець Анатолій. — 15 тисяч на церкву передали із Київської патріархії, ще 20 пожертвували парафіяни. А з обласної адміністрації одержав відписку, що ніяких спеціальних фондів на таку справу немає.

Гроші для спорудження церкви Київського патріархату можна перерахувати:

Почаївська Свято-Андріївська парафія

р/р: 26008055105788 МФО 338783 код 35132530

Тернопільська філія "Приватбанку", Почаївське відділення

Зараз ви читаєте новину «У Почаєві парафіяни моляться на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути