Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2007 18:06

У Луцьку збудують церкву Холмської Богоматері

Волинська громада Всеукраїнського громадського товариства "Холмщина" збудує в Луцьку єдину в Україні церкву Холмської Богоматері. В ній близько півтори тисячі місцевих православних холмщаків молитимуться біля копії чудотворної ікони Х століття.

Храм зведуть у центрі міста, неподалік пам"ятника жертвам депортації українців із-за Бугу. Спроектує його відомий у Західній Європі архітектор із Луцька — поляк Андруш Бідзіля, 57 років — у старовинному волинському стилі. Муровані стіни й склепіння розмалюють іконописці місцевих монастирів. Бані будуть позолочені. В іконостасі на особливому місці виставлять копію образу Холмської Богоматері: оригінал потребує спеціальних умов зберігання у Музеї волинської ікони.

— Маємо в державі багато храмів на честь Почаївської та Казанської ікон Божої Матері. Але немає жодної церкви на вшанування найдревнішої української ікони — Холмської Богоматері, — каже голова парафіяльної ради Юлія Спіріна, 42 роки.

Чудотворну ікону Холмської Богоматері візантійські іконописці створили тисячоліття тому. За переказами, до Києва образ привезла князівна Анна, дружина Володимира Великого. Вона ж подарувала ікону Богородичанському собору в Холмі. Чудотворна ікона відвернула від міста орду хана Батия. На плечах Богородиці залишилися сліди від монгольської шаблі й стріли. Одяг Богоматері вкритий золотом, сріблом і коштовним камінням.

Кілька десятиліть ікона вважалася зниклою — до 1996 року її переховувала родина отця Гавриїла Коропчука. 1945-го, під час виселення українців із Холмщини, сім"ю священика депортували з Холма до Луцька. Остання хранителька образу — донька отця Коропчука 71-річна Надія Горлицька — подарувала ікону громаді Луцька. Але з умовою, що святий лик назавжди залишиться в місті.

Зараз ви читаєте новину «У Луцьку збудують церкву Холмської Богоматері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути