вівторок, 18 вересня 2007 07:13

У Долині виставили скриню Ющенка

До 30 вересня в райцентрі Долина Івано-Франківської області експонуватимуть старожитності з колекції президента Віктора Ющенка. Вишивані рушники, ікони, скрині та писанки виставили в музеї "Бойківщина" по вулиці Чорновола, 2.

— Де тут виставка Віктора Андрійовича? — запитую в чергового музею.

Старший науковий працівник музею Олексій Фрищин, 65 років, провадить на другий поверх. Там розмістили 145 експонатів з приватної колекції Віктора Ющенка, директора "Родовід-галереї" киянки Лідії Лихач і колекціонера Володимира Казюка.

— Торік проводив екскурсію музеєм "Бойківщина" для жінок послів в Україні, — розповідає Олексій Фрищин. — Їм дуже сподобалося, а дружина тодішнього міністра закордонних справ Ніна Тарасюк запропонувала привезти в Долину колекцію президента. Коли привезли експозицію, запросили на відкриття Катерину Ющенко. Але Катерина Михайлівна дуже зайнята, не приїхала.

Уздовж музейного коридору виставлені лики святих, писані олією. Далі стоїть величезна скриня Віктора Ющенка. На її витертому зеленому тлі яскравіють червоно-чорні ружі.

— Подивіться на цей цікавий орнамент, притаманний Східній Україні, — показує Фрищин. — У нас таких скринь не робили. Бойківські та гуцульські куфери (скриня — "ГПУ") різьблені з твердих порід дерева, а ця виготовлена, певно, з липи.

Екскурсовод обережно підносить віко. Зі скрині ледь чутний запах нафталіну.

— Це від молі. Колись увесь одяг цією речовиною пересипали, — пояснює Олексій. — Позбутися запаху неможливо — ним просякнуте все дерево.

Експозицію вже виставляли в Києві, Херсоні, Ялті, Севастополі та на батьківщині президента. До Західної України  привезли вперше. Рушники, ікони XIX ст., предмети побуту, писанки, елементи національного строю зібрані на Слобожанщині та Гуцульщині. Кожен із 48 експонатів з колекції президента пронумерований та ретельно описаний, зазначено кожну тріщину чи подряпину. На скрині наклейка з номером "105".

— Люди щодень приходять подивитися на президентські речі, — розповідає зберігач фондів Оксана Черіль, 39 років, показує на три в"язанки писанок на білій стіні. — Галеристка Лідія Лихач розповідала, що вони висіли в кабінеті Віктора Андрійовича на спеціальному гребені. Таким експонатам позаздрить будь-який музей.

Розмову перебиває гамір — до виставкової зали на екскурсію прийшли школярі.

Зараз ви читаєте новину «У Долині виставили скриню Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути