субота, 17 травня 2008 07:02

У Бібрському озері дохне риба

"Батьки масово вели дітей до лікарні, а санітарні та екологічні служби казали, що загрози здоров"ю немає! Мовляв, показники шкідливих викидів не перевищують норми", — каже вихователь дитсадка міста Бібрка Перемишлянського району Львівщини Ольга Попович, 38 років.

Увечері 19 квітня у Бібрці загорівся склад підприємства "Полісинтез". На ньому виготовляють пінополіуретан для м"яких меблів та сидінь для транспорту. Вогонь знищив 150 т поролону та пошкодив складське приміщення.

— Третій тиждень діти ходять в"ялі. І дорослі зле почуваються — голова болить, у горлі гіркота, нудить, з очей сльози течуть, — додає Попович.

Жінка створила ініціативну групу з бібрківчан. Вони прагнуть добитися закриття підприємства. Після пожежі двічі перекривали виїзди та в"їзди до міста. 500 людей стояли під дощем зранку до вечора.

— Міська рада ухвалила рішення зупинити діяльність дочірнього підприємства "Полісинтез" 21 квітня цього року. Та завод продовжує працювати, — говорить Ольга Попович. — Чергуємо біля нього цілодобово.

О сьомій ранку у вівторок 30 місцевих прийшли до прохідної "Полісинтезу". Біля  воріт поскидали дерев"яні брили, щоб не впускати на завод фури із сировиною.

Кореспондента "ГПУ" охоронці не пропустили на підприємство. Мовляв, нікого з керівництва немає.

— Ви хочете 80 людей роботи лишити? — каже через огорожу менеджер зі збуту Роман Зань. — Дарма стараєтеся! Над міською радою Бібрки є вище начальство!

40-річний Василь Яртих веде до дендропарку навпроти заводу. Дерева з Європи привіз сюди у ХVІІІ ст.  поміщик Чайковський. Відколи почав працювати "Полісинтез", листя жовтіє у червні, а воронячі гнізда — порожні. В озері, де кілька років тому купалися діти, після пожежі спливло на поверхню кілька сотень дохлих рибин.

— Колись через парк хотіли прокласти залізничну колію, та місцеві власті не дозволили, — каже Яртих. — А бізнесмени з "Полісинтезу" провели тут каналізацію і побутові стоки без очищення спускають в озеро. Звідти вони потрапляють у річку Боберку, а далі — у Дністер.

Із 2001 року дочірнє підприємство "Полісинтез" польського товариства "Органіка" працює на території колишнього заводу "Львівагромехмонтажкомплект". За 200 м від нього — міський водозабір, за 400 м — лікарня.

— Дозволила виробляти поролон комісія, до якої увійшли жителі Бібрки та представники районної Перемишлянської держадміністрації. Вони бачили аналогічний завод у Польщі, — розповідає Володимир Рибачук. Він керував "Полісинтезом" з 2003 до 2006 року. — Я робив усе, аби завод дотримувався технологічних, санітарних та екологічних вимог. Пішов з посади, бо не порозумівся з керівництвом "Органіки". Для них на першому місці — заробляти гроші.

Міський голова Бібрки Орест Краєвський показує фотографії, зроблені на території підприємства. Видно купи відходів поролону, сміття біля цехів. Труби, якими тече небезпечна речовина, обмотані ганчір"ям.

— Хвилюємося, щоб пожежа не повторилася, — говорить чоловік. — Поряд зі складом поролону в бочках зберігають вибухонебезпечні речовини. Керівництво "Полісинтезу" не йде з нами на контакт. Районні й обласні чиновники не підтримують.

У мерії кажуть, що владі невигідно закривати підприємство. Воно забезпечує 70% виробництва Перемишлянщини.

Головлікар Бібрської райлікарні Дем"ян Герчаківський розповідає, що першого тижня після пожежі багато людей скаржилися на біль в очах, сльозотечу, печіння в горлі. Такі симптоми отруєння діоксином. Радив рятуватися, як після Чорнобиля — полоскати горло, пити вітаміни, закапувати очі.

Лікар каже: діоксин найперше вражає дихальну, центральну нервову, серцево-судинну системи, печінку, кров. Може спричинити новоутвори.

— Підприємство "Полісинтез" має певні недоліки в експлуатації обладнання. Викидало шкідливі речовини в межах допустимих норм, — стверджує завідувач відділення комунальної гігієни обласної санепідемстанції Сергій Ющенко. — У ніч пожежі на межі 100-метрової санітарно-захисної зони концентрація шкідливих речовин була перевищена в 1,2 разу. Щодо концентрації діоксину, то визначити її не можемо — в Україні цього ніхто не робить. Це дуже дороге дослідження.

Зараз ви читаєте новину «У Бібрському озері дохне риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути