Ексклюзиви
середа, 10 вересня 2008 07:13

Туристів не пускають в Оптимістичну печеру

Понад 216 км має печера Оптимістична в лісі біля села Королівка Борщівського району Тернопільщини. Вона є другою за довжиною у світі та найбільшою печерою в гіпсах. Нещодавно їй присудити спеціальну відзнаку на конкурсі "Сім чудес України".

— Ця печера відкрита лише для досліджень науковців. Але навіть для спелеологів вхід є небезпечним. Його підмиває вода, й у будь-який момент він може обвалитися, — розповідає директор комунального підприємства "Печери Борщівщини" Василь Дука, 50 років. — Потрібно закрити його зовсім, а замість нього вирити вертикальний спуск. Поки це не буде зроблено, є постійна загроза для життя.

Для екскурсій районна влада планує облаштувати печеру Вітрову. Це одна із ділянок Оптимістичної, завдовжки 2 км.

— Розробити маршрут по Вітровій можна за кілька місяців. Головне — облаштувати вхід, — каже голова Борщівської райдержадміністрації Іван Чепесюк, 54 роки. — На це потрібно 300–350 тисяч гривень. Таких грошей у нашому бюджеті немає. Для цього повинна запрацювати спеціальна державна програма.

Зараз ви читаєте новину «Туристів не пускають в Оптимістичну печеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути