вівторок, 08 липня 2008 07:09

Тетяна Дяковська знайшла покинуту доньку

У неділю, 6 липня, у селі Гадинківці Гусятинського району Тернопільщини хрестили найменшу в родині Дяковських доньку Юлю. 26 травня дівчинку знайшов електрик у картатій сумці на сходовій клітці обласної лікарні. Дитину до реанімації привезла лікарка Ольга Іванівна, тому немовля у лікарні називали Олею. А через те, що дівчинка лежала в сумці, дали прізвище Сумська ("ГПУ" писала про це в N94(618) від 29 травня 2008 року). Через два дні її мати 25-річна Тетяна Дяковська прийшла у сільраду й розповіла про пологи.

Жінка — безробітна, за фахом кухар-кондитер. У 18 років вийшла заміж, відтоді не працює. Виховує ще трьох дітей — Ірину, 7 років, Назара, 5 років, та півторарічну Олю. Чоловік Ігор працював на Чортківському цукровому заводі. Помер цьогоріч у травні від серцевого нападу. Йому було 32 роки.

У селі кажуть, що на похороні люди підходили до вдови і запитували, чи вона не вагітна. Жінка не зізналася. На обліку в лікарні не перебувала. Уночі 25 травня вдома народила дівчинку. Наступного ранку сіла в автобус і поїхала з немовлям до Тернополя.

— За 25 років служіння це перший такий випадок. То надзвичайно щаслива дитина в Бога, — каже отець Василь, 51 рік. — 50 днів тому помер батько і годувальник сім"ї. Але ми бачимо, що Господь, який засмучує людину, водночас дає їй і радість. Він послав дитину, що буде опорою для родини. Це принесло втіху батькам, які втратили сина. І розрадило дружину, яка має тепер ким опікуватися.

Ім"я для сестри вибирала Ірина, найстарша донька Тетяни.

— Мабуть, на честь Тимошенко. По телевізору про неї часто говорять. От дитина і згадала, — усміхається голова сільради Марія Бісюк, 48 років. Вона стала хрещеною матір"ю. — Ми довго повертали цю дитину. Легко лишити, але тяжко забрати. Щодня були у Тернополі. Ходили по лікарях, збирали довідки. Два суди відбули. Та головне, що Таня зрозуміла все. Тепер вона рада, що дівчинка біля неї.

За хрещеного батька взяли 42-річного Петра Ціцького, швагра Тетяни. Він їздив із жінками по інстанціях, допомагав виробляти документи.

— Таня тяжко пережила смерть чоловіка. Але добре, що зізналася про дитину. Бо потім усе життя мучилася б, де її дочка і як вона живе, — міркує Петро Павлович.

Юлі призначили 730 грн пенсії — у зв"язку зі смертю батька. До кінця року мати зможе отримати і 25 тис. грн допомоги на дитину.

Під час хрестин люди у церкві плачуть. Після церемонії родина їде на цвинтар.

— Мала — чиста копія Ігоря. Ми невістці помагали і помагатимемо, — каже крізь сльози Адам Володимирович, 66 років. — Синові 32 роки було. Я у такому віці тільки женився, а він — помер. Хотів машину: купив у травні білого "москвича". Не встиг поїздити.

У хаті мати носить на руках Юлю. Вона плаче. Потім трохи заспокоюється, але не засинає. Запитуємо про колискові для дівчинки.

— Та які там колискові? Вона тільки їсть і спить, — каже Тетяна.

Вона годує доньку своїм молоком і варить суміші.

— Діти кожен день на могилу тата ходять. Іра з Назарчиком старші, то пам"ятатимуть його. А Оля з Юлею хіба на фотографії побачать батька, — зітхає Адам Володимирович.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Дяковська знайшла покинуту доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути