понеділок, 06 серпня 2007 07:00

Тернополяни купаються в небезпечній для здоров"я воді

Автор: фото: Олеся КРАВЧУК
  Тернополяни відпочивають на найпопулярнішому міському пляжі ”Циганка” на березі ставу. Забороною санепідемстанції купатися нехтують — надворі 30-градусна спека
Тернополяни відпочивають на найпопулярнішому міському пляжі ”Циганка” на березі ставу. Забороною санепідемстанції купатися нехтують — надворі 30-градусна спека

Два тижні тому санепідемстанція заборонила купатися у ставу Тернополя. Однак відпочивальників на пляжах не поменшало.

— У воді є відхилення від норм окислюваності та вмісту залишків нафтопродуктів, — каже завідувачка відділення комунальної гігієни міської СЕС Галина Чайкіна, 39 років. — У ставу часто миють автомобілі, а це недопустимо! Також погано працює дощова зливна каналізація. Брудна вода струмками потрапляє у став. Тільки-но показники внормуються, видамо дозвіл на купання.

Найпопулярніші пляжі на Тернопільському ставу — "Циганка", "Дальній" і "Моржатник" у парку "Топільче". На заборону купатися тернополяни не зважають.

— Ходимо сюди щодня під час обіду. Позасмагаємо, поплаваємо з годинку — і на роботу, — розповідає 21-річний Віктор Пилипчук. Із двома приятелями парубок засмагає на пляжі "Циганка". — Якось чули по ТВ-4 (місцевий телеканал — "ГПУ"), що вода у ставу брудна. Але ми так думаємо, що нам то не грозить. Пірнаємо — й нічого. Учора вода була чистіша. Але сьогодні вітер подув в інший бік, то брудної нагнало. Вода тут тепла, у таку спеку приємно купатися.

Я теж тої риби не їм.
Що піймаю — сусідці віддаю

Хлопці кажуть, що за два останні тижні на пляжі відпочивальників не поменшало.

— Тільки дівчат щось не видно, певно, повиїжджали на моря, — жартує 20-річний Олександр Островський. — Місяць тому в місті було багато студентів, то місця прилягти бракувало, особливо на "Дальньому пляжі". Там катаються на скутерах і "бананах".

Тернопільський став викопали 1540 року як оборонний рів під валами замку. Через вісім років засновник Тернополя і власник фортеці Ян Тарнавський здобув право спорудити греблю в заплаві річки Серет, щоб уберегти місто від нападів турків. Згодом на ставу працювали чотири млини.

Повністю знищений під час Другої світової війни став почали відновлювати 1956 року. Збудували нову дамбу, підняли рівень води, зарибнили щуками, окунями, коропами, карасями. Нове водосховище зайняло значно більшу площу — понад 300 га — й отримало назву "Комсомольське озеро". На Тернопільський став його перейменували 1992-го.

— Став брудний, треба негайно чистити, — каже 77-річний рибалка Михайло Зубков. Із трьома вудочками чоловік стоїть біля корту в парку імені Шевченка. Говорить переважно російською. — Зараз вода цвіте, тому трохи зеленкувата. Але за два тижні стане прозорішою. Риба погано ловиться в такій воді, бо не бачить наживки.

Про невідповідність води гігієнічним нормам Зубков не чув.

— Два роки тому пляшок та іншого непотребу плавало більше, а цього літа трохи поприбирали біля берега, — чоловік не зводить очей з поплавків. — Кілька днів тому я зловив ляща на черв"яка, десь зо два кіло, — рибалка розводить руками, показуючи розмір рибини. — А жінка їсти відмовилася. Каже: "Не буду їсти ту рибу з води, де собаки купаються!". Та я теж тої риби не їм. Що піймаю — чи ляща, чи плотвичку, чи красноперку — сусідці віддаю. А що вона з тією рибою робить, мене не цікавить.


Із пляжів на ставу нерегулярно вивозять сміття, вбиральні не відповідають санітарним нормам.

Стежити за чистотою берега та води мали б працівники відділу технагляду за ремонтом та утриманням шляхово-мостового господарства, об"єднання парків культури та відпочинку й ЖЕКів.

— Зараз у цих структурах роздумують, які заходи необхідні для термінового вирішення проблеми, — каже Олег Соколовський, 46 років, заступник начальника міського управління житлово-комунального господарства. — Намагатимемося якнайшвидше відновити сезон купання на ставу. Водойма не може бути закритою.

Зараз ви читаєте новину «Тернополяни купаються в небезпечній для здоров"я воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути