Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2007 07:00

Тернопіль забудовують малогабаритним житлом

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Будівельники споруджують житло на вулиці Лозовецькій у Тернополі. Колись на цьому місці були склади
Будівельники споруджують житло на вулиці Лозовецькій у Тернополі. Колись на цьому місці були склади

Будівельні компанії почали споруджувати більше одно- та двокімнатних квартир у Тернополі. Городянам легше знайти на помешкання порівняно невеликі суми — $30–40 тис.

Ліана Чернецька, 39 років, незабаром переселиться у двокімнатну квартиру в будинку на вул. Степана Бандери неподалік центру.

— Зараз орендую дві кімнати на масиві Новий світ, разом із комунальними послугами плачу 200 доларів за місяць, — розповідає тернополянка. — Але до роботи добиратися далеко, прямих автобусів нема. Їхати з двома пересадками чи йти пішки — однаково 45 хвилин. Тому чекаю, коли переїду до власної квартири. Звідси до роботи 10 хвилин ходу.

Торік підприємство "Тернопільбуд" споруджувало переважно багатокімнатні квартири. 72-квартирну шестиповерхівку на вул. Рєпіна, 18 Міністерство будівництва визнало найкращою в Україні житловою спорудою, зданою 2005 року. Журі тоді перевіряло якість будівельних робіт, вигляд фасадів і покрівлі, зручність приміщень і навколишній ландшафт.

— Такі будинки розраховані на людей забезпечених. Нині ж тернополяни здебільшого шукають невеликі квартири. Крім того, мале приміщення легше продати чи обміняти, — каже Василь Лило.

Дім на Степана Бандери "Тернопільбуд" зводить із березня 2005-го. У квартири власники переїдуть до кінця року. Від стандартних схем планування будівельники відмовилися.

— Варіант "диван біля одної стіни, шафа — біля другої" вже застарів, — каже голова правління підприємства Василь Лило, 49 років. — Квартиру здають готовою до ремонту, щоби власники на власний розсуд спланували помешкання. Так можна зробити його оригінальним, іще й зекономити на майстрах.

Вільних квартир не залишиться за три місяці до здачі будинку

— Помешкання — 63 квадратні метри загальної площі, 14-метрова кухня, вітальня на 26 "квадратів" і п"ятикутна спальня, — хвалиться Ліана Чернецька. — Довгий балкон обперізує все приміщення так, що легко потрапити до кімнат чи кухні. Згодом захочу — перепланую, але зараз мені дуже подобається. Із вікон видно куполи церкви Віри, Надії та Любові. Не мала грошей, щоб одразу заплатити всю суму. Тому взяла частину в кредит, щоквартально сплачую банку 14,5 відсотка.

Майданчики під багатоповерхівки, які споруджуватимуть за новими проектами, розкидані по всьому місту. За півроку почнуть зводити 50-квартирний будинок у мікрорайоні Дружба, два 170-квартирні на вул. Довженка й на масиві Північний, 210-квартирний на вул. Коновальця.

— Левова частка наших проектів у наступні два роки — одно- та двокімнатні квартири, бо попит на малогабаритне житло несподівано зріс, — зауважує Василь Лило. — Будинки зводитимемо за різними проектами, але вартість помешкань у них буде однакова: 150 тисяч гривень однокімнатне та близько 200 тисяч гривень — двокімнатне — орієнтовно 40 тисяч доларів. Це ціни з урахуванням подорожчання матеріалів та енергоносіїв. Трикімнатні та більші помешкання також будуватимемо, але значно менше.

За два тижні вересня десяток тернополян уклали угоди з будівельниками.

— Усі сплачуватимуть участь на паях: спочатку 30 відсотків вартості житла, решту — щомісяця чи щоквартально протягом усього часу будівництва, — додає Лило. — Маємо домовленості з десятьма банками, які надаватимуть кредити. А для малозабезпечених, сподіваюся, держава створить програму соціального житла, за якою відшкодовуватиме відсотки за кредит.

На вул. Лозовецькій робітники управління "Житлобуд-1" копають котлован під 60-квартирний будинок. В одному під"їзді будуть 24 одно- та двокімнатні помешкання оригінального планування, в іншому — 36 осель різної площі.

Незабаром поруч постануть іще дві п"ятиповерхівки на 66 і 72 квартир. У найбільшій із них на верхньому поверсі — дворівневі трикімнатні квартири з мансардами.

— Здаємо помешкання із металопластиковими вікнами, балконними і вхідними протипожежними дверима, — зазначає 62-річний Богдан Мельник, начальник будівельного управління "Житлобуд-1". Він сідає за робочий стіл у вагончику. — Звичайно ж, із розетками, вимикачами, лічильниками на газ і воду. Усі стіни поштукатурені, зовнішні утеплені пінопластом, на підлозі — стяжка. Клієнт потім сам обиратиме, що стелити: паркет, ламінат чи лінолеум. Підключимо водо- й газопровід, каналізацію. Опалення тут заплановане індивідуальне.

Раніше на Лозовецькій стояли бази житлового управління. Склади цього року розібрали, щоби звільнити майданчики під нові будинки.

— Територію навколо домів повністю впорядкують, — запевняє Мельник. — Прокладемо асфальтовану дорогу, доріжки біля під"їздів вистелимо бруківкою. Тут і дитячі майданчики обладнаємо, і магазин, і масажний кабінет.

Будівельники кажуть, що вільних квартир не залишиться за три місяці до здачі будинку в експлуатацію.


Вартість квадратного метра в новобудові у Тернополі, $


 "Тернопільбудінвестзамовник"  700
 "Будівельник"  600–850
 "Тернопільбуд"  780–850
 "Креаторбуд"  800–850
 "Добробуд"
 800–900

Зараз ви читаєте новину «Тернопіль забудовують малогабаритним житлом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути