пʼятниця, 18 квітня 2008 07:09

Телефонна кардіограма рятує селян від інфарктів

Автор: Фото Вікторія Цимбаліста
  Сімейний лікар Віола Цап робить кардіограму 16-річному Артурові Геверту. Хлопець грав у футбол на сільському стадіоні. Після матчу йому стало зле — схопило серце
Сімейний лікар Віола Цап робить кардіограму 16-річному Артурові Геверту. Хлопець грав у футбол на сільському стадіоні. Після матчу йому стало зле — схопило серце

80-річна Олена Чучрич із села Княжолука Долинського району на Івано-Франківщині другий день народження стала святкувати після того, як її врятували від інфаркту.

Жінка живе сама, діти на заробітках. Іноді до Чучрич приходить сусідка Валя. На здоров"я жалілася рідко. Обстеження ніколи не проходила.

— Якось до мене прийшла Валентина і каже, що бабі Олені дуже зле, щось у грудях пече, дихати немає чим, — розказує сімейний лікар Княжолуцької амбулаторії 26-річна Віола Цап. — Я оглянула хвору, всі признаки перитоніту — запалення черевної порожнини. Але про всяк випадок зробила кардіограму за допомогою "Телекарту" та відіслала в районну лікарню.

Система "Телекарт" — це міні-кардіограма, що передає інформацію по телефону. Хворий лягає на кушетку. До тіла прикріплюють проводи, які на спеціальний пристрій записують інформацію про роботу серця. Фельдшер телефонує до місцевої лікарні, розказує про пацієнта. Потім слухавку радіотелефону приставляє до пристрою. У нього подаються певні звукові коливання, завдяки яким на центральний комп"ютер надходить записана інформація. Потім вона розшифровується і виходить кардіографічною стрічкою.

Дані з кардіографа прийняв лікар-кардіолог Долинської районної лікарні Мирослав Тарнавський, 54 роки. На комп"ютері було видно, що у жінки інфаркт міокарда. За годину Олену Чучрич госпіталізували. Там жінка пролежала місяць, приймала крапельниці. Тепер щотижня приходить на обстеження до сільської амбулаторії.

— Якби невчасно зробили кардіограму, пацієнтка навряд би вижила, — упевнена Цап. — У селах дуже тяжко слідкувати за своїм здоров"ям. Людям треба  їхати в районний центр, стояти у чергах, чекати. А якщо ще й погано почуваєшся — катастрофа. Система "Телекарт" дуже вигідна, це як телефонний стаціонар.

— Деякі у нас на постійному обліку. У тих, які вчасно приходять на огляд "по телефону", не спостерігається ніяких ускладнень, не буває інфарктів й інсультів, — говорить  Тарнавський.

Апарат обходиться сільському фельдшерському пункту в 3 тис. грн. У Долинському районі системою "Телекарт" забезпечені шість ФАПів і дві амбулаторії. Купили спонсори.

Зараз ви читаєте новину «Телефонна кардіограма рятує селян від інфарктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути