Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 07:06

Скульптури з вірменської церкви знайшли на цвинтарі

Пенсіонер із Чернівців 66-річний Валерій Квітко знайшов на старому міському кладовищі скульптури Петра і Павла з вірменської церкви. Вони зникли у 1970-ті. Вирізані з каменю апостоли стоять на занедбаних могилах.

— Статуї помітив давно, але не надав їм значення, — розповідає чоловік. — А місяць тому у телевізійній програмі почув, що скульптури апостолів розбили за радянських часів. Це ж їх я бачив цілими та неушкодженими.

Вірменську церкву Петра і Павла освятили 1875-го. Фігури апостолів стояли на кам"яних підніжжях поблизу головного входу.

— Після війни в церкві зберігали кіноплівки, потім був склад взуття, а в 1970 році храм передали "Спортторгу", — продовжує Валерій Квітко. — Завгосп взуттєвого складу переніс статуї на могили родичок, яких поховали у 1960-х.

Скульптури в хорошому стані. Лише у фігури Павла відбито лезо меча, який він тримає у правій руці, а на статуї Петра — подряпини та немає частини символічного ключа від райських воріт.

— Ми чекаємо на зустріч із мером, щоб домовитися про перенесення фігур до церкви, — каже Віктор Давидович, 56 років, голова Вірменського національно-культурного товариства на Буковині. — Відреставруємо їх своїми силами.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури з вірменської церкви знайшли на цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути