Ексклюзиви
понеділок, 30 квітня 2007 07:01

Сім"ю Маслаків з вогню витягали тричі

Автор: фото: Віталій Грабар
  Пожежники  гасять вогонь у двокімнатній квартирі на вулиці Природній у Львові
Пожежники гасять вогонь у двокімнатній квартирі на вулиці Природній у Львові

Цього року під час пожеж загинули 46 жителів Івано-Франківської області — на 75% більше, аніж за аналогічний період минулого року. Однозначного пояснення високій смертності немає. Рятувальники кажуть, "винен людський фактор".

19 квітня подружжя Маслаків з Івано-Франківська святкувало 26-й день народження дружини Наталки. Приймати гостей у власному помешканні на вул. Береговій почали ще зранку. По обіді всі розійшлися, господарі прилягли відпочити. Були напідпитку. Від недопалків зайнялася постіль. Вогонь перекинувся на меблі, килим, одяг. Дим із вікон квартири на третьому поверсі помітив перехожий. Чоловік викликав пожежників. Коли ті прибули, жінка спала в ліжку, а її 29-річний чоловік Андрій із 3-річним сином на руках жадібно хапали повітря у вікні. Рятувальники підставили пожежну драбину.

— Сім"ю врятували. Маршрут на Берегову добре знайомий. За останні два роки це вже третя пожежа у помешканні Маслаків, — розповідає 40-річна Галина Омельчук, помічник начальника обласного управління МНС. — Причина незмінна — куріння у ліжку в нетверезому стані.

Із початку року через необережне поводження з вогнем під час куріння померли 20 прикарпатців — половина від загальної кількості загиблих у пожежах.

— Через цигарки гинуть одинокі люди середнього і пенсійного віку, які ніде не працюють і полюбляють випити, — додає Омельчук. — Переважна більшість загиблих — жителі сіл.

Купила в крамниці 100 свічок і запалила всі зразу

На початку лютого в селі Підпечери Тисменицького району вогонь забрав життя 80-річної Марії Бобик. Жінка згоріла у своїй хаті, курячи в ліжку. Від недопалка почала тліти ковдра, потім полум"я перекинулося на штори й меблі.

Лише двоє із загиблих прикарпатців мали постійну роботу.

— В січні в обласному центрі, — веде далі Омельчук, — у власній садибі згоріли 81-річна жінка та її син. Забила на сполох сусідка. О шостій ранку вона побігла будити онука у прибудові хати, а потім повідомила пожежників. Ще до прибуття рятувальників хлопець вибив вікно, щоби залізти до будинку, але йому в обличчя вдарила така хвиля полум"я, що мусив утікати. Загиблий чоловік ніде не працював, зловживав алкоголем, часто влаштовував бійки та скандали в сім"ї. Погрожував спалити хату, якщо мати не перепише її на онуків.

Більшість пожеж виникають коли надворі холодно. Через неправильне поводження з обігрівачами та несправність печей загинули п"ятеро прикарпатців. Грубка, яку палили дровами, забрала життя 3-річної Галини Махулі із села Кривопілля Верховинського району. Трагедія сталася перед старим Новим роком. Того дня в багатодітній родині Галини Фраюк і Євгена Махулі народилася ще одна донька. Діти залишилися вдома самі. Батько зранку пішов працювати на пилораму, а матір напередодні відвезли до пологового будинку. Старша донька, 10-річна Уляна, розпалила дровами піч і пішла з молодшими братиками гуляти, доки Галинка спала. Коли діти повернулися обідати, з-під дверей хати валив густий дим. Пожежники загасили вогонь, але дівчинку не врятували. Маля обгоріло. Наступного дня після похорону з пологового будинку повернулася мати з немовлям.

Причини пожеж часом дивують самих рятувальників.

— Якось гасили квартиру на вулиці Бельведерській, — розповідає Омельчук. — Виявляється, за несплату за комунальні послуги господині вимкнули газ, опалення та електроенергію. Тоді вона купила в крамниці 100 свічок і запалила всі зразу. "А що було робити, — пояснювала жінка рятувальникам. — Мені ж треба було якось зігрітися та їсти зварити". Іще один пенсіонер забув на газовій плиті сковорідку і заснув. Коли приїхали пожежники й загасили полум"я, дід кинувся до телефону: "Треба повідомити про вас товариша Сталіна!" — кричав. "Швидка" забрала старого до психушки. Сусіди довго нам дякували.

Кількість пожеж і загиблих у західноукраїнських областях у 2007 році

Львівська область — 583 пожежі, загинуло 24 дорослих
Івано-Франківська область — 411 пожеж, 44 дорослих, двоє дітей
Рівненська область — 342 пожежі, загинуло 35 дорослих, двоє дітей
Тернопільська область — 294 пожежі, загинуло 23 дорослих і семеро дітей
Закарпатська область — 291 пожежа, загинуло 24 дорослих
Волинська область — 251 пожежа, загинуло 20 дорослих, двоє дітей
Чернівецька область — 227 пожеж, загинуло 25 дорослих
Дані обласних управлінь МНС за чотири місяці 2007 року

Зараз ви читаєте новину «Сім"ю Маслаків з вогню витягали тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути