четвер, 30 жовтня 2008 16:59

Сільські депутати не дозволили перепоховати останки композитора

13 жовтня, напередодні Покрови, в селі Хлівчани Сокальського району відбулося освячення пам"ятника та меморіальної дошки патріоту України Василеві Осташевському. Він народився в цьому селі. Осташевський — музикант, який організовував аматорські, а згодом і професійні хорові колективи. Був їх диригентом. Аматорський хор виступав на сцені Варшави. Професійні  гастролювали містами Європи. Творча діяльність композитора припадає на 1930-ті  роки минулого століття.

1944-го Василь Осташевський зі своїм хором вступив у дивізію "Галичина". Брав участь у бою під Бродами. Уцілів і повернувся до рідного села. Вдома не засиджувався — пішов у партизани, став вояком УПА. В одній зі сутичок із загонами НКВС його тяжко поранили та закатували. Це сталося біля села Пристань, за 7 км од Хлівчан. Там селяни його поховали.

Минуло 64 роки з дня смерті Василя Осташевського. Ми проявили ініціативу щодо перепоховання односельця на цвинтарі рідного села. Виробили дозвіл на перепоховання та виготовили пам"ятник на нову могилу патріота. Та сесія Бутинської сільської ради, якій адміністративно підпорядковане село Пристань, не дала дозволу на цю акцію. Довелося у Пристані взяти землі із могили композитора та помістити її під плиту пам"ятника у Хлівчанах. Монумент поставили як надгробну фігуру з плитою накриття. Оскільки там не захоронені останки покійного, епітафія почалася словом "Спомин".


Петро Мавко, житель міста Белз Сокальського району

Зараз ви читаєте новину «Сільські депутати не дозволили перепоховати останки композитора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути