четвер, 01 березня 2007 17:35

Сергій Голубокий подарував Ющенкові свою двохсоту скрипку

Автор: фото з сімейного архіву
  Закарпатець Сергій Голубокий зі своїм сином Сергієм та власноруч зробленою віолончеллю
Закарпатець Сергій Голубокий зі своїм сином Сергієм та власноруч зробленою віолончеллю

Майстер із виготовлення музичних інструментів Сергій Голубокий, 46 років, мешканець села Заріччя Іршавського району Закарпатської області, виготовив понад дві сотні скрипок, альтів і віолончелей. Усі вони схожі зовні, але різні за розміром. Свою двохсоту скрипку чоловік подарував президентові.

— У 2003-му зустрів Віктора Ющенка у Київській філармонії на концерті до 60-річчя скрипаля Олега Криси, — згадує пан Сергій. Кремезний вусань у сіро-блакитній картатій сорочці та темних штанах розкладає інструменти на столі. — Віктор Ющенко зійшов зі сцени й сів поруч. Розповідав про старовинні бандури. Я пообіцяв, що змайструю для нього скрипку.

Голубокий дотримав слова аж через три роки — подарував обіцяну скрипку в травні 2006-го, коли Віктор Ющенко відвідував гірське село Лисичово в Іршавському районі.

— Постійно мені щось не подобалося — то звучання в скрипки не те, то деревина, — пояснює. — Аж поки не взяв ялину та явір із Синевирських гір. Оздобу імітував під старовину. Я тоді не тільки подарував президентові інструмент, а й зіграв під баян чардаш-монті. Ющенко допитувався, де я вчився.

Першу скрипку Сергій Голубокий змайстрував у 1982 році, на другому курсі Київської музичної консерваторії. Деревину взяв зі старого рояля, знайденого на смітнику. Майстрував упродовж дев"яти місяців.

— Учився з книжок, — каже Сергій. — Більшість сучасних майстрів — самоуки, для яких виготовлення музичних інструментів — звичайне захоплення. В Ужгороді живуть троє майстрів — Яків Палей, Степан Тихоненко і Василь Качала. Останній працює лікарем. Я паралельно викладаю в Іршавській музичній школі.

Дружина Сергія Жанна, 43 роки, реаніматолог Іршавської райлікарні, зараз у декретній відпустці, доглядає дворічного Сергійка. Старший син Тарас закінчує 11-й клас.

Альт зі старого рояля Голубокий спалив.

— Якщо зробив погану річ, то треба набратися сміливості знищити її, — пояснює. — Із теорії мені багато дав Олексій Пехенько — відомий на той час майстер, експерт Міністерства культури. А вчителем-практиком був поляк Ян Павліковський із Кракова. У нього я перейняв багато навичок.

Свою майстерню Сергій облаштував у двоповерховому будинку. Хвіртки на обійсті немає — господар тільки-но почав зводити бетонний паркан. На подвір"ї чорніє лише собача будка.

— Деревину підбираю сам, а струни привожу з Польщі, — чоловік бере до рук лекало. — Готовий інструмент коштує щонайменше 300 доларів. Вартість залежить від розміру та якості звучання. Знаєте, — посміхається у вуса, — я сам без скрипки залишився. Усі розпродав, а нову собі ще не змайстрував.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Голубокий подарував Ющенкові свою двохсоту скрипку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути