понеділок, 20 серпня 2007 07:01

Сергій Бобрик народився у машині "швидкої"

Автор: фото: Олена Власова
  Катерина Бобрик із Соснівки Дубенського району Рівненської області тримає сина Сергія, який народився в ”швидкій”
Катерина Бобрик із Соснівки Дубенського району Рівненської області тримає сина Сергія, який народився в ”швидкій”

18-річна Катерина Бобрик — наймолодша мама в селі Соснівка Дубенського району Рівненської області. Первістка Романа жінка народила у спальні, а другого сина Сергія — на автотрасі за кілька кілометрів від райцентру.

На подвір"ї Бобриків пахне солодким. 40-річна свекруха Фаїна Василівна перетирає для джему стиглі яблука, Катерина носить на кухню воду.

Розмовляємо тихо — тримісячний Сергійко щойно заснув у хаті.

— Його так важко вкласти — кручений якийсь, — витирає чоло Катерина. — Народився в дорозі, тому й неспокійний.

— Дуже емоційна дитина, — киває головою свекруха, — але здоровий.

— 29 травня я їздила у Дубно на консультацію. Народжувати мала аж за три тижні, — згадує Катерина. — В обід повернулася додому, а живіт почав сильно боліти. Сільський автобус мене дуже розтряс, і це спровокувало пологи. Чоловік Дмитро в паніці побіг в амбулаторію — боявся, що знову народжу вдома.

Катерину посадили в санітарний "уазик" і повезли за 25 км у Дубно. Поруч із лікаркою сіла свекруха. Дорогою почалися перейми.

— Машину трясе, Катя кричить, а шофер Сергій мало не збожеволів, — розповідає Фаїна Василівна. — Він хоч і працює у медиків, але дуже боїться крові. Навіть зомліти може.

— Він тільки кричав: "Катю, терпи. Майже приїхали!", — сміється молода мама. — А коли почалися пологи, зупинив машину й утік у поле!

Каже, що навіть не встигла злякатись — усе відбулось так швидко.

— Лікарка просить натягнути їй рукавички, а в мене руки трясуться, — додає Фаїна Василівна. — Я не могла одразу відкрутити навіть банку спирту.

Пологи пройшли без ускладнень. Сергія Бобрика назвали на честь шофера "уазика". Він став і хресним батьком.

Ольга Юхимчук перев"язала пуповину ще в машині. Соснівчани давно прозвали її ангелом-охоронцем — жінка приймає пологи вже 26 років.

Щойно переступила поріг, як почали відходити води

Катерину з малюком таки завезли до Дубна. За чотири дні їх виписали з пологового будинку.

— В Америці в таких випадках у графі "місце народження" пишуть автомобільний номер, — каже Катерина. — А Сергійко у мене став дубенянином.

Жінка шкодує, що не стала медиком. Вона вийшла заміж і завагітніла у 16 років.

— Тільки й встигла, що закінчити школу, — зітхає.

Соснівка відома своїми нетрадиційними пологами. Сусіди з Тростянця народжують дітей у пологовому будинку, а соснівчани з"являються на світ удома або в швидкій допомозі.

— На щастя, всі діти у нас здорові, — спльовує через плече головний лікар сільської амбулаторії Сергій Грабовський, 55 років. — Але краще б мами  доїжджали до пологового будинку.

Соснівська амбулаторія обслуговує три села — Соснівку, Нагоряни та Ясенівку. Часто приходять жителі Бондарів та Семидубів. Людей небагато — душ із 800.

— Профілактику проводимо, усіх просимо їхати до райцентру Дубно. Але люди ж уперті, — знизує плечима 46-річна лікар-акушер Ольга Юхимчук. — Вичікують до останньої хвилини. У сусідніх селах такого немає — я питала.

Медики винуватять у домашніх пологах погані дороги і віддаленість від районного центру. Зимою шляхи замітає так, що не проїдеш і кіньми.

— Але найгірше, що хати дуже розкидані по полю, — жаліється лікарка. — Якщо зимою дорогу замете, беру у батька коней та сани. Санітарна машина не всюди проїде.

В обідню перерву в сільській амбулаторії спокійно. Акушер Ольга Юхимчук заварює розчинну каву з пакетиків і розливає окріп по горнятах.

— Сподіваюся, третю дитину Катя до Дубна довезе. Усе ж таки домашні пологи — небезпечна штука, — каже лікарка. — А раптом щось трапиться — я ж буду винна. Катя далеко не перша, хто народжує по дорозі. Скільки таких родів було, точно не пригадаю. Добре пам"ятаю лише десять. Що найцікавіше — лише одна дівчинка, а решта — хлопчики. І майже всі народилися вночі.

20-річна соснівчанка Оксана Грогуль народила доньку Катю при свічках. Минулої зими сильний вітер обірвав електричний дріт біля будинку. В Оксани почалася сильна кровотеча.

— Страшна була ніч — хуртовина, мороз. Доки доїхали, двічі мало не звалились у ставок, — згадує Ольга Миколаївна. — У мене так замерзли руки, що я уронила дорогою "бікс" із медикаментами та інструментом.

Під час пологів Оксани її сусідки підпалювали сірники. Нарешті хтось намацав у пітьмі стару свічку. Чоловік у розпачі втік до сусідньої кімнати, щоб не чути криків.

Найстаршою пацієнткою Ольги Юхимчук була 43-річна Світлана Кур. Її сьома дитина побачила світ у самій амбулаторії. Породілля щойно переступила поріг, як почали відходити води. Односельці, що прийшли на медогляд, із переляку розбіглися по домівках.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Бобрик народився у машині "швидкої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути