Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2010 18:15

Семеро людей поламали руки та ноги

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Жінка йде по вулиці Шота Руставелі у Львові у середу зранку
Жінка йде по вулиці Шота Руставелі у Львові у середу зранку

"О Господи Боже мій!" — кричить львів'янка 73-річна Марія Петришин. Зранку 1 грудня на зупинці на вул. Івана Франка вона вийшла з трамвая №6, послизнулася та впала. Підвестися їй допомагають двоє чоловіків пенсійного віку. Студенти стоять збоку, сміються.

— Щороку одна і та ж історія. Куди комунальники дивляться, — говорить 69-річний Петро Іванович. Ходить із ціпком. На підошву чобіт наклеїв медичний пластир. — Могли би піском чи сіллю вулиці посипати. А то голову розбити можна.

У суботу в Західній Україні випав мокрий сніг. З вівторка настав мороз, удень стовпчик термометра не піднімався вище -8°С. Калюжі на львівських тротуарах позамерзали. Городяни ковзають по кризі.

19-річна Мар'яна Лозинська взута у шкіряні чоботи на високих підборах.

— Пізня осінь була теплою. Такої й зими чекали. Я купила модні чобітки на шпильках. Тепер у них ходити не можу, — дівчина спирається на стіну будинку на вул. Князя Романа у центрі міста. — Закінчився листопад, наступив дупопад, — сміється.

У Львівській міській клінічній лікарні швидкої допомоги побільшало травмованих на вулицях пацієнтів. За вихідні семеро людей звернулися із переломами рук та ніг.

В обласному управлінні Державтоінспекції непокояться, що через негоду побільшає дорожньо-транспортних пригод.

— Іще не всі водії перейшли на зимові колеса. Це треба зробити негайно, — каже Світлана Добровольська, начальник прес-служби облуправління ДАІ. — Також варто перевірити, як працюють гальма, фари та склоочисні щітки. Бути максимально уважними. Особливо не перевищувати швидкості, коли вечоріє.

Чиновники Львівської міської ради переконують, що закупили 7 тис. кубометрів піскосуміші для посипання вулиць. Мовляв, її має вистачити до нового року. Снігоприбиральна техніка також готова до роботи.

У Рівному від суботи на вулицях працює 30 машин спецтехніки. Комунальні служби кажуть, що сіллю, піском та паливно-мастильними матеріалами забезпечені сповна. Однак щодоби у травмпункт звертаються пішоходи, які підсковзнулися й упали.  У вівторок травмувалися біля 40 рівнян. Лікарі діагностували переломи, забої.

Найкраще обирати м'яку мікропористу підошву

Рівненські рятувальники мають кілька практичних порад, як знизити ризик травмуватися в ожеледицю. Помічник начальника обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Віктор Козак, 36 років, перед виходом на вулицю спершу готує взуття:

— Найкраще обирати на зиму м'яку мікропористу підошву, для жінок — із невисокими підборами. Щоб менше ковзати, варто зробити собі "льодоступи". Для цього причепіть на підбори поролон, ізоленту або лейкопластир. Потім натріть піском. На один-два дні такого захисту вистачить. Як варіант можна нанести на підошву клей типу "Момент" і потоптатися по піску. Не дасть упасти наклеєний на підошви наждачний папір, але від вологи він швидко розлазиться.

Слизькою дорогою треба йти не поспішаючи. Ноги трохи розслабити в колінах, а ступати на всю підошву. Руки не можна тримати в кишенях. Найкраще якщо вони будуть вільними. Якщо відчуваєте, що втрачаєте рівновагу, — швидко присядьте. Напружте м'язи і по змозі швидко перекотіться. Тоді удар "розтягнеться" і втратить силу при обертанні.

Обходьте металеві кришки люків. Вони часто вкриті льодом. Якщо погано закріплені, можуть ще й перевернутися під ногами. Не гуляйте біля проїжджої частини. Є ризик упасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар. Гальмівний шлях авто в ожеледицю збільшується. Тримайтеся ближче до середини тротуару — з дахів можуть упасти бурульки.

Вагітним та людям за 60 не варто виходити на вулицю без супроводу. Додатковою опорою стане ціпок із гумовим наконечником. Якщо впали і за якийсь час відчули біль у голові або суглобах, нудоту, утворилися пухлини — терміново зверніться до травмопункту.

Зараз ви читаєте новину «Семеро людей поламали руки та ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути