Ексклюзиви
середа, 19 вересня 2007 07:02

Руслан Загурський придумав конструктор

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Викладач гуртка технічного моделювання Рівненської школи №2 Руслан Загурський показує іграшкового танка. Чоловік склав його із конструктора, виготовленого з банки-бляшанки
Викладач гуртка технічного моделювання Рівненської школи №2 Руслан Загурський показує іграшкового танка. Чоловік склав його із конструктора, виготовленого з банки-бляшанки

32-річний рівнянин Руслан Загурський виготовив дитячий конструктор, який уміщується в мильницю. Із нього можна скласти 800 моделей.

— Я зробив свій конструктор із банки з-під кави. Дуже дешево. Одна 250-грамова банка — один конструктор, — запевняє винахідник. — У ньому 43 деталі та безліч варіантів складання.

На ідею Руслана надихнула мама, яка щоранку п"є розчинну каву. У квартирі знайшлося кілька бляшанок.

Руслан викладає в гуртку технічного моделювання в школі N22 Рівного. У порожньому класі він розклав із десяток своїх моделей — для демонстрації. На столі стоять гелікоптер, танк із рухомою бійницею, два винищувачі, робот, крісло та кілька машин.

— Щоб зібрати це все, треба багато часу, — сміється Руслан. Бере в руки гелікоптер і показує, як крутиться маховий гвинт. — Я збирав гелікоптер дві години, а розібрати можу за 30 хвилин. Захочу — і він стане підводним човном.

Кожна модель продумана до деталей. У винищувачах можна роздивитися крісло пілота, вантажівки мають маленьке кермо й можуть їздити.

— Я навчаю 60 школярів різного віку. Ходять переважно хлопці, — каже винахідник. — Спершу не вірили, що я сам зробив.

Руслан має спеціальний каталог, де показує дітям зображення готових моделей. Серед них — телефон, гойдалка, газонокосарка, дитячий візок, підйомний кран, гоночний кар "Формула 1".

— Тільки літаків умію робити з десяток моделей, — запевняє Руслан.

Увесь конструктор легко вміщається у звичайній мильниці. Окрім деталей, у ній лежать пакетик із гайками та маленький гайковий ключ.

На виготовлення одного конструктора йде день.

— Розрізаю кусачками бляшанку, розкатую, вимірюю та ріжу. Роблю дев"ять видів деталей, складаю в коробку, — каже Загурський. — Китайський конструктор на ринку коштує сім гривень, а скласти можна лише одну модель!

Спеціальної технічної освіти Руслан не має. Три роки навчався в київському інтернаті для дітей з вадами слуху. Після аварії на ЧАЕС мати забрала додому в Рівне, де закінчив звичайну середню школу.

— Я займався карате — на шпагат сідав краще за всіх учнів, але покинув. Роботи не мав. Десять років тому зібрав свій перший конструктор і вирішив займатися моделюванням, — пояснює винахідник. — Тепер допомагаю знайти роботу глухонімим. Працюю для них перекладачем, роз"яснюю документи.

Руслан Загурський давно мріє запустити свій конструктор у виробництво. Але й досі не знайшов спонсора.

— Фірми кажуть: отримай спершу ліцензію, — знизує плечима винахідник. — Іще потрібні штампи та контрольний зразок для тиражування. На це треба 50 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Руслан Загурський придумав конструктор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути