Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 19:14

Ремонт у новобудові починають зі стін

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Степан Грицюк (ліворуч) та Богдан Мирський вимірюють довжину підвіконня у новобудові на вулиці Джорджа Вашингтона у Львові
Степан Грицюк (ліворуч) та Богдан Мирський вимірюють довжину підвіконня у новобудові на вулиці Джорджа Вашингтона у Львові

26-річний Степан Грицюк узявся ремонтувати двокімнатну квартиру в новобудові на вул. Вашингтона у Львові. Ключі від помешкання на першому поверсі п"ятиповерхівки господарі отримали в липні. Квартира площею 58,7 кв. м непридатна для життя. В оселі поштукатурені стіни, чорнова цементна стяжка на підлозі та виведені електричні дроти для вимикачів і розеток.

Майстри, яких найняв Грицюк, порадили спочатку впорядкувати стіни та стелі в помешканні.

— Мене попередили одразу — ніякої розкоші, не варто купувати дорогих сумішей, що мають ефект мармуру чи венеціанської штукатурки, — розповідає Степан. — Будинок може осісти, підуть тріщини. Чекати ми не будемо, дружина народжуватиме через кілька місяців. До того часу ми плануємо переїхати до своєї оселі.

На шпаклювання стін і стель у квартирі знадобилося 150 кг гіпсу та 30 л фарби. На матеріали витратили 3,2 тис. грн. Щоб заплатити за роботу майстрам, відклали близько 10 тис. грн.

— Спочатку заробив стики між плитами на стелі, — розповідає 58-річний майстер Богдан Мирський. — Раніше їх замащували цементним розчином. Але цей метод застарів. Цемент має здатність через кілька років тріскати та випадати. Ми переконалися, надійніше заробляти шви монтажною піною.

Стіни в помешканні поштукатурені нерівно. У кімнаті, яка служитиме в майбутньому спальнею, перепади в 2–3 см.

У цій квартирі жодного рівного кута я не знайшов

— Це, звичайно, не те, що в радянських будовах, там доходило інколи до 10–15 сантиметрів, — каже Мирський. — Але і в цій квартирі жодного рівного кута я не знайшов.

Після стелі майстер візьметься за відкоси навколо вікон і ґрунтуватиме стіни, щоб стартовий гіпс добре лягав. Потім перетиратиме стіни фінішним гіпсом і помалює їх акриловою емульсією.

— На підлогу в кімнатах покладемо ламінат, а в кухні та коридорі — лінолеум, — каже Степан. — Що робити із ванною та туалетом, так і не вирішили. Плитку класти боїмося, нас налякали, що вона найшвидше відреагує на осадку будинку — потріскає та відпадатиме. Майстри радять поклеїти водостійкі шпалери або залишити побіленими. Встановимо ванну й унітаз.

Грицюки не мінятимуть пластикових вікон, які встановили будівельники, та системи опалення. Батареї та котел сучасні, мають гарний вигляд. На час ремонту їх обгорнули поліетиленовою плівкою, щоб не пошкодити.

Майстри пообіцяли закінчити перетяжку стін за півтора місяця. Однак 100% гарантії на свою роботу не дають. Кажуть, що через 3–5 років доведеться перетирати потріскані місця та перефарбовувати стіни.


У перший рік після здачі будинку можна:

— вирівнювати стіни

— вирівнювати підлогу

— встановлювати сантехніку

— встановлювати електротехніку

— встановлювати двері.

Наступного року можна виконувати решту оздоблювальних робіт.

Оздоблювати помешкання в новобудовах можна через рік

43-річний Іван Іваник, доцент кафедри будівельного виробництва Інституту будівництва та інженерії довкілля "Львівської політехніки", запевняє: будь-який будинок має здатність осідати. Цей процес триває від дев"яти місяців до року. Що менше поверхів у будинку, тим він швидше осідає. Після року Іваник не має жодних категоричних застережень щодо ремонту в будинках.
— Осідання залежить від трьох факторів, — каже науковець. — Від ґрунтів, від якості розрахунків площі будинку та від якості будівельно-монтажних робіт. Я розумію людей, які купують квартири. Вони ж не знають, чи дотримані всі норми. Тому на перших порах краще уникати розкоші. Але не треба відмовлятися від якісного ремонту.
Стіни та стелю можна заздалегідь укріпити за допомогою спеціальної сітки. На стіни можна поклеїти шпалери зі щільною структурою. Для стелі підійдуть натяжні конструкції. На підлогу можна вкладати паркет, він практично не реагує на осадку.

Зараз ви читаєте новину «Ремонт у новобудові починають зі стін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути