Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 07:04

П"ятьох депутатів Прилуцької сільради засудили за хабарі

Автор: фото: прес-служба управління СБУ у Волинській області
  У Ківерцівському райсуді Волинської області зачитують вирок. Зліва направо підсудні депутати Василь Шкарлатюк, Володимир Новак, Василь Хоровець, позаду зліва направо — Олександр Мельник, Олександр Мороз
У Ківерцівському райсуді Волинської області зачитують вирок. Зліва направо підсудні депутати Василь Шкарлатюк, Володимир Новак, Василь Хоровець, позаду зліва направо — Олександр Мельник, Олександр Мороз

Після оголошення вироку депутатів Прилуцької сільради закували в кайданки в залі засідання Ківерцівського районного суду Волині.

Голову постійної комісії з питань земельної реформи сільради Василя Хоровця, 43 роки, засудили до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна та права займатися депутатською діяльністю протягом трьох років. Однолітка депутата Олександра Мельника — до п"яти, Олександра Мороза, 45 років, — до чотирьох, Василя Шкарлатюка, 52 роки, — до трьох років позбавлення волі. Депутат Володимир Новак, 62 роки, з огляду на вік, сплатить 5000 грн штрафу на користь держави.

Торік у січні Василя Хоровця затримали працівники міліції. Він обіцяв виділити земельну ділянку для будівництва магазину в селі. Від місцевого приватного підприємця отримав за це $200 хабара.

Прилуцька сільська рада має понад 3000 га землі. Поля межують із землями Луцька: у районі торгового центру "Глобус" — територія колишньої взуттєвої фабрики — й у масиві Гуща або другому Царському селі. Сотка землі, що належить Прилуцькій сільській раді, коштує $1500—2000.

У Прилуцькому 3000 жителів. Сільська рада охоплює 14 тис. мешканців.

Депутат Василь Хоровець — керівник групи "Рідне село" у сільраді, має власне фермерське господарство. Олександр Мельник працює на картонно-руберойдовому заводі в Луцьку, Олександр Мороз і Василь Шкарлатюк — підприємці. Володимир Новак обіймає посаду начальника служби безпеки луцької філії товариства "Укртелеком".

Торік Волинська обласна прокуратура порушила п"ять кримінальних справ за фактом хабарництва проти 12 депутатів Прилуцької сільради. Справи проти трьох закрили за відсутністю складу злочину, двоє потрапили під амністію, двох узяв на поруки трудовий колектив. Серед підозрюваних у хабарництві були всі 19 депутатів.

Їх звинуватили у нецільовому використанні земельної ділянки площею понад гектар й наданні її в оренду товариству "Аргос" на 45 років. Від фірми вони отримали і поділили між собою $16 500. У справі йдеться про $40 000.

— Депутати вирішили нажитися, — розповідає державний обвинувач у справі Євген Скучинський, 45 років. — Хабар сумою 40 тисяч доларів США, що їх запропонувала фірма "Аргос", можна було оформити як спонсорську допомогу й використати на розвиток села. Та їх роздали депутатам, аби гарантувати, що вони проголосують за певне рішення. Жодного обліку за коштами не було. Кожен із депутатів використав їх для своїх особистих цілей і лише якусь частину пожертвував на будівництво церкви святого Архистратига Михаїла в селі Дачне і святого Івана Хрестителя у Прилуцькому. Якби ті кошти справді використали в інтересах села, йшлося б не про хабар, а про зловживання.

Жоден із депутатів своєї вини не визнав.

— Вважаю, що нам так помстилися, — каже Володимир Новак, 62 роки. — Землі "Аргосу" ніхто з наших депутатів не виділяв, їх надавала сільська рада попереднього скликання, а ми лишень підтвердили оренду.

У прокуратурі кажуть, що кримінальну справу порушать також проти трьох депутатів, які виступають свідками.

— На час порушення справи не було задокументовано отримання хабарів ще трьома депутатами, — говорить прокурор Волині Андрій Гіль, 50 років. — Тому ми зачекали, доки буде вирок суду. Використаємо його як доказ. Не сьогодні-завтра справу буде порушено й проти решти депутатів, які отримали хабарі. Ще кільком теж загрожує ув"язнення. Зробимо це для того, аби в людей не виникало сумнівів, що частина депутатів не відповідатиме за злочин.

П"ять депутатів Прилуцької сільської ради подали апеляційну скаргу на рішення суду від 4 березня. Вони вважають вирок  несправедливим.

Зараз ви читаєте новину «П"ятьох депутатів Прилуцької сільради засудили за хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути