Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2008 07:02

Прикордонних собак навчали визволяти заручників

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Під час показових виступів у Рава-Руському прикордонному загоні в Жовківському районі Львівської області собака-прикордонник демонструє, як він зможе допомогти офіцерові в спеку: збиває йому кашкет та дмухає на нього
Під час показових виступів у Рава-Руському прикордонному загоні в Жовківському районі Львівської області собака-прикордонник демонструє, як він зможе допомогти офіцерові в спеку: збиває йому кашкет та дмухає на нього

У Рава-Руському відділенні прикордонної служби Жовківського району Львівської області проводили збори для лейтенантів-випускників вищих військових навчальних закладів. На пункті тренуються 89 прикордонників. Серед них 14 дівчат і шість сімейних пар. Після навчання їх розподілять прикордонними загонами Західного регіону.

Збори відбуваються на стадіоні. У ряд розставлені валізи. Рудий спанієль обнюхує кожну і сідає біля передостанньої. Офіцер виймає звідти наркотики.

Один із лейтенантів переодягнений у цивільне. Виконує роль порушника кордону. Він вибігає з-за куща і намагається перетнути межу. Прикордонник робить попереджувальний постріл. Собака кидається на порушника, валить його з ніг і тримає пащею за рукав.

— Тварина ніколи не кинеться на людину, якщо вона стоїть і не рухається. Буде лише сидіти і гавкати, щоб покликати прикордонників, — коментує виступ прапорщик Юрій Железняк.

До імітованого пункту пропуску з валізами підходить переодягнена у цивільне дівчина-офіцер, показує документи. У цей момент на неї ззаду нападають, приставляють до голови зброю. Прикордонники опускають рушниці. Офіцер дає ледь помітний жест рукою — і на злочинця кидається вівчарка. Рве пащею руку зі зброєю, пістолет падає на землю.

Після виконання операції офіцери рапортують перед собаками і висловлюють подяку. У відповідь тварини тричі гавкають.

На Рава-Руському кордоні тренують собак п"яти порід. Вівчарки призначені для патрулювання та затримання порушників, лабрадори — легко виявляють наркотики. Їх залучають, коли кордон перетинають дорослі з дітьми. Спанієлі — шукачі зброї, фокстер"єри знайдуть будь-яку схованку, а ягдерьєри не знають утоми.

Зараз ви читаєте новину «Прикордонних собак навчали визволяти заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути