четвер, 23 серпня 2007 07:03

Прикарпатці їли сало на вершині Ельбруса

Автор: фото з архіву Анатолія Дутчака
  Керівник групи Анатолій Дутчак (ліворуч) і Михайло Добинчук куштують українське сало на вершині найвищої гори Європи Ельбрус на висоті 5621 метр. Під час сходження українці їли лише калорійну їжу
Керівник групи Анатолій Дутчак (ліворуч) і Михайло Добинчук куштують українське сало на вершині найвищої гори Європи Ельбрус на висоті 5621 метр. Під час сходження українці їли лише калорійну їжу

Група прикарпатських альпіністів під керівництвом 54-річного калушанина Анатолія Дутчака встановила прапор України на найвищій вершині Кавказького хребта горі Ельбрус.

Українців супроводжували троє провідників кисловодського клубу "Лаколітт". За послуги кожен альпініст заплатив їм 21 тис. російських рублів. Це дорого, бо група Дутчака піднімалася з північного схилу Ельбрусу. Він найважчий. Більшість туристів йдуть із південного схилу де є підйомник до висоти 4200 м.

План сходження розробили провідники. Чотири дні українці  акліматизовувалися та тренувалися.

Керівник групи Анатолій Дутчак родом із села Коршів Коломийського району. Уперше побував на Кавказі 1977-го.  Найстаршому альпіністу калушанину Михайлові Добинчуку 62 роки. У групі йшло подружжя Михайликів, Ігор та Ольга. Едуард Шевчук знімав подорож на камеру.

— Згуртуватися команді було нескладно, — каже Анатолій Дутчак. — Василь Худин, Роман Бумбу, Сергій Гавадзін, Віктор Климко не вперше в горах. Частина учасників — члени фізкультурно-спортивного клубу "Нафтохімік". Профінансувало сходження калуське підприємство "Лукор-Карпатнафтохімік".

До підніжжя діставалися з Кисловодська. Підкорювати вершину вирушили о другій ночі. Альпіністи йшли зі спеціальними ліхтарями. У дорогу брали лише необхідне: термос із чаєм, курагу, шоколад та сало. А також пухові куртки, бо на вершині сильний вітер.

— Половину шляху до Ельбрусу долаєш льодовиком. Він має тріщини, доводилося йти у зв"язках, — розповідає керівник групи.

Льодовик подолали на висоті 4500 м. Далі скали Лєнца. Там іванофранківці скидали мотузки.

— Основні проблеми — висота, непогода, страх перед тим, щоб не почалася гірська хвороба, тоді від браку кисню людина слабшає. В неї можуть початися психічні розлади, — каже Дутчак. — Від гірської хвороби неможливо застрахуватися. Може будь-кого скосити. Отакий амбал тренований піднімається на гору, а дєдушка Ельбрус його не пускає. А якесь дівча приїхало вперше й підкорило вершину.

Напередодні сходження з Ельбруса спускали росіянина при смерті. Нагорі він занедужав на гірську хворобу. Пролежав три дні. Думав, минеться, але почалося застуда. Коли чоловіка спустили, у легенях вже була вода. Лікарі кисловодського пункту МНС врятували йому життя.

На східну вершину Ельбрусу — 5621 м над рівнем моря — українці піднялися об 11 год. Від сильного вітеру та пекучого сонця Дутчак досі має опіки на обличчі й ранки на губах. Жартуючи, каже, що поцілувався з Ельбрусом.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпатці їли сало на вершині Ельбруса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути