Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2007 07:04

Петро Зіняк перерахує криївки УПА

Голова села Міжгір"я Богородчанського району Івано-Франківської області Петро Зіняк, 40 років, виявив із півсотні повстанських бункерів у Чорному лісі.

— За кількістю боїв і спецоперацій Міжгір"я, Маняву та Кричку можна сміливо називати столицями повстанського руху Прикарпаття, — розповідає війт Зіняк.

У Чорному лісі Зіняк планує прокласти туристичний маршрут місцями повстанської слави для дітей та організовувати ностальгійні тури для колишніх вояків УПА. Для цього за допомогою топографічної карти обліковує архівні, медичні, харчові та збройні бункери. Каже, більшість криївок добре збереглися. Однак входи до них засипані землею та гілками.

— Схрони в Чорному лісі зроблені дуже професійно, — продовжує Зіняк. — Криївка, в якій жили повстанці, обов"язково мала бути неподалік від води. У деяких схронах потічок біг попід землю.

У 1970-х Зіняк із друзями знайшов чимало повстанських схронів. Каже, коли був підлітком, залазив у бункери, грівся біля грубок і навіть їв харчі із запасів вояків.

— Повстанці надзвичайно хитро зберігали їжу, — розповідає сільський голова Міжгір"я. — Наприклад, масло начиняли в порожні гільзи від патронів і заливали бджолиним воском. У харчових бункерах за допомогою спеціальних пристосувань випалювали кисень — щоб не псувалися харчі.

Зараз ви читаєте новину «Петро Зіняк перерахує криївки УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути