У 79-річної Олени Бадан із села Микитинці біля Івано-Франківська коза Зайка народила двох козенят.
Бабуся складає козенят у ящик, під низ стелить сіно.
— Тиждень їх у хаті тримаю, кожних три години годую молоком. А потім надвір випускаю, хай гріються на сонці, щоб рахіту не мали, — каже.
Олена Бадан стала розводити кіз після виходу на пенсію. Понад 20 років працювала на лісокомбінаті. Із чоловіком 85-річним Єфимом Федоровичем живе у старій хаті, яку разом збудували після війни.
— Своїх кіз любить більше, ніж мене, я до її хазяйства не лізу, — махає костуром Єфим Бадан. — Літом навіть дресирує їх — ляже на землю, а цапи залізуть їй на спину і копитами ходять. Вона з того тішиться, мов дитина, каже, кози їй масаж роблять.
Олена Бадан розповідає, що козине молоко жирніше, ніж коров"яче, і кальцію містить більше.
— Онучку Марійку вилікувала ним від запалення легенів, — розповідає. — Козине молоко треба пити теплим, але не кип"яченим. Можна додати столову ложку меду, вершкового масла та щіпку соди.
Коментарі