Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 19:15

Найуспішнішою на конкурсі у Чернівцях виявилась буковинка

Автор: фото: Василь Кияшко
  Учасниці конкурсу ”Успішна пані-2008” у Чернівцях після нагородження. У першому ряду стоять друга віце-пані вчителька гімназії №6 румунка Анна Тодерішен (зліва), переможниця, директорка дитячого табору ”Буковинське орлятко” українка Наталя Дембіцька та пе
Учасниці конкурсу ”Успішна пані-2008” у Чернівцях після нагородження. У першому ряду стоять друга віце-пані вчителька гімназії №6 румунка Анна Тодерішен (зліва), переможниця, директорка дитячого табору ”Буковинське орлятко” українка Наталя Дембіцька та пе

Наталя Дембіцька, 33 роки, перемогла у конкурсі "Успішна пані", який  проводився у Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської. Цього року змагалися представниці восьми національних громад центру Буковини.

— Я не просто українка, а саме буковинка, — каже переможниця. — Заявку на конкурс без мого відома подала моя найкраща подруга. Готувалася три тижні.

— У попередні роки відбирали найкращих серед представниць різних професій, — розповідає начальник управління сім"ї та молоді Чернівецької міськради Наталя Коцур, 48 років. — А цього разу до 600-річчя Чернівців вирішили провести конкурс між націями, які проживали на Буковині упродовж останніх ста років. Серед конкурсанток були полька, єврейка, німкеня, росіянка, білоруска, румунка та вірменка.

Перед дійством учасниці пригощали глядачів і журі своїми національними стравами.

— Я приготувала студинець — так у нас називають холодець, — говорить переможниця Наталя Дембіцька. Вона працює директором дитячого табору "Буковинське орлятко". Розлучена, проте з колишнім чоловіком підтримує дружні стосунки. — Вичитала, що це одна з головних страв на столі у буковинців — разом із галушками (голубцями) та дзямою (супом).

— Національна страва мого народу — плацинда. Це такі пиріжки, — пояснює вчителька румунської гімназії N6 36-річна Анна Тодерішен. Вона отримала звання другої віце-пані.

Учасниці представили глядачам театралізоване дійство про Чернівці зразка 1908 року.

— Ми назвали це "Пльотки на Панській вулиці", — веде далі Наталя Коцур. — Панською раніше називалася центральна вулиця Ольги Кобилянської. Дівчата одяглися в сукні початку двадцятого століття. На сцені постелили коврик у вигляді бруківки, поставили ліхтарі, облаштували кав"ярню з терасою. Двірник підмітав вулицю трояндами.

Найкращих визначало журі, до якого входило 14 депутатів і підприємців, і 10 переможниць попередніх конкурсів. Усім вручили великі букети троянд і парасольки з символікою 600-річчя Чернівців. Лауреатки отримали золоті обручки з жіночими силуетами від краматорського заводу "Ювелір-сервіс".

Зараз ви читаєте новину «Найуспішнішою на конкурсі у Чернівцях виявилась буковинка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути