Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2007 07:02

На Тернопільщині сіють ріпак замість цукрового буряку

  Петро Вовчук: ”60 тисяч гектарів узагалі не можна рухати, бо то є крутосхили”
Петро Вовчук: ”60 тисяч гектарів узагалі не можна рухати, бо то є крутосхили”

За темпами розвитку Тернопільщина увійшла до трійки найкращих областей України. Про особливості сільського господарства в області розповідає перший заступник губернатора з питань економіки та агропромислового комплексу Петро Вовчук.


Чи правда, що бурякові ділянки 2007-го істотно зменшилися?

— Минулого року Тернопільщина посіла п"яте місце в Україні за кількістю вирощених буряків. Через інсинуації з цінами на початку цього року, цукрового буряку посіяли на 9 тисяч гектарів менше. Тільки через урожайність знову вийдемо на той самий вал сировини. Плануємо, що буде 2 мільйони тонн. Урожайність становить 342 центнери з гектара. Це значно вище, аніж минулоріч.

Завдяки чому вдалося підвищити врожайність?

— Кращий догляд, технології, міндобрива. У нас господарств багато, а мінеральні добрива єдині — азот, фосфор, калій. Якщо дати по повній програмі, тобто десь 500–550 кілограмів  речовини міндобрив у науково обґрунтованих співвідношеннях, то буряки в нас будуть родити по півтисячі центнерів з гектара. Але не всі мають такі можливості. Їх можуть використати тільки кращі, економічно міцні. Наприклад, такі фермери, як Олег Крижовачук, Антон Білик, Іван Гута, Петро Гац, Йосип Гасюк і ще кілька.

В області ще багато землі лежить перелогом?

— Якщо донедавна було екстенсивне ведення господарства, то зараз майже всю землю обробляють. Фактично вже пішов серйозний інтенсивний розвиток сільськогосподарського виробництва. За останніми даними, десь 84 тисячі гектарів — перелоги. З них близько 60 тисяч узагалі не можна рухати, бо то є крутосхили. Проводити на них виробництво — тільки на шкоду.

Чи вистачить урожаю зерна для області?

— Озимої пшениці зібрали 450 тисяч тонн. Того достатньо не тільки для обслуговування нашого регіону. Для Тернопільщини потрібно у середньому 150 тисяч тонн зерна. Мова йде не тільки про пшеницю, а й жито, горох, ячмінь. Зараз підняли планку до 180 тисяч тонн. Але річ у тому, що ні місто, ні райцентри не в змозі закупити зерно відразу після жнив — немає вільних коштів.

Як вирішуєте проблему з закупівлею зерна?

— Укладаємо тристоронні угоди між переробниками, виробниками й адміністраціями. Зобов"язуємо притримати зерно, щоби було борошно для хлібних виробів протягом усього року. І це нам вдається. Заготовлено понад 160 тисяч тонн продовольчого зерна. Вистачить на увесь рік на хлібні вироби, печиво, булочки, — усе, що виробляють в області. Маємо навіть можливість робити інтервенцію на ринку борошна вищого ґатунку, другого сорту, першого ґатунку по пшениці. Ми точно знаємо: на Тернопільщині хліб буде. Ціну утримуємо на одному рівні завдяки поставкам зерна з Держрезерву.

Що зараз сіяти найвигідніше?

— Однозначно, ріпак. Як озимий, так і ярий. У майбутньому з нього будемо виробляти біодизель. Якщо 2005 року засіяли 2 тисячі гектарів ріпаку, 2006-го — 25 тисяч, то 2007-го вже 70 тисяч гектарів. Ріпак дозріває й обмолочується за тиждень-два та й ціна висока —  1800 гривень за тонну. У кожному районі, крім Бережанського, ця культура займає тисячі гектарів. План по ріпаку перевиконано на 200 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині сіють ріпак замість цукрового буряку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути